Начало / Общество / Трасетата на велоалеите в Плевен са били предначертани още преди пет години

Трасетата на велоалеите в Плевен са били предначертани още преди пет години

Община Плевен не е имала думата за проектантските решения по Проект „Интегриран градски транспорт, които засягат велоалеите. Това стана ясно по време на междинна пресконференция за четири от компонентите на Проекта. В заседателната зала на Община Плевен присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, Дикран Ованесян, който е ръководител на проекта, и инж. Ангел Несторов, управител на „Тролейбусен транспорт” – Плевен.

„Голяма част от хората в Плевен все още не са наясно какво се случва и защо се случва”, така определи ситуацията по Проекта кметът на Плевен. Градоначалникът обясни, че Община Плевен е трета страна по този Проект и е била в позиция, в която няма как да се предявяват претенции по отношение на проектантското виждане. Обяснено на най-достъпен език, на Община Плевен е било предложено да изгради велоалеите, за което да й бъдат отпуснати пари, но без да знае какъв точно ще е проектът за тях. Проектант на велоалеите е фирма „Екорис”, която е била избрана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е ръководещото по ОП „Регионално развитие”. Така в крайна сметка Общината още през 2010 година се е съгласила да бъдат изградени тези велоалеи, без да знае къде и как точно ще бъдат проектирани те.

Това, което е направено от страна на Общината, е да не бъдат влагани средства от нейна страна, както е било предвидено предварително, и първоначалното трасе на велоалеите, да бъде променено. Предвидената в първия проект дължина на трасето е била 42 км, но тя е намалена до 9,5 км, тъй като не е имало възможност за изграждането на толкова дълго трасе. През последния месец бе направено и препроектиране на част от велоалеите, като целта бе те да не минават през площад „Възраждане”. За другите маршрути, обаче на този етап няма възможност за препроектиране. Варианти ще се търсят след приключването на проекта, като Георг Спартански подчерта, че в крайна сметка има полза от новите велоалеи, тъй като на места тротоарите са ремонтирани и инфраструктурата е подобрена.

интегриран транспорт пресконференция

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...