Акценти
Начало / Образование / Тестваха готовността за реакция при терористичен акт в Университетската болница

Тестваха готовността за реакция при терористичен акт в Университетската болница

Оказване на първа помощ и опазване на здравето на пациентите и персонала при евентуален терористичен акт беше темата на приложното занятие, което се проведе днес в УМБАЛ – Плевен..

В него експерти от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и началникът на Спешното отделение д-р Петко Стефановски демонстрираха стъпките за реакция при тетористичен акт и механизма на взаимодействие между медицинските екипи и специализираните служби.

„Следването на строги правила в случаи с много пострадали, каквито са терористичните актове, решават най-тежкия проблем с паниката”, категоричен бе началникът на Спешното отделение – д-р Петко Стефановски. Той допълни, че апазвайки самообладание, медицинските специалисти вдъхват увереност и на пострадалите. Един обикновен въпрос като: „Как сте?” в подобна ситуация дава множество отговори както за физическото, така и за психическото състояние на пациента, обясни още лекарят.

Докато медиците се справяха с „жертвите” експертът по здравословни и безопасни условия за работа в УМБАЛ бе подал сигнал до специализираните звена на Областно управление „Пожарна безапосност и защита на населението” – Плевен. Оборудвани със предпазни костюми те взеха проби от въздуха за опасни газове и обработиха района срещу вредни вещества. Всичко това при изключителна експедитивност и мерки за сигурност.

Обучението бе част от Четвъртия научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на Международния ден на сестринството – 12 май. Темата на научната среща е „За здравословен и безопасен труд на работещите в УМБАЛ – Плевен”.

В рамките на форума бяха представени и разработки по темата: „Безопасност и подобряване условията на труд в здравните заведения – нови медицински изделия във връзка с директивата на ЕС”, от Ивайла Петкова – Главна медицинска сестра, Димитрина Боева – старша медицинска сестра в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, Ани Колева – старша медицинска сестра  в Трета клиника по хирургия и Лиляна Михайлова – специалист по контрол на инфекциите.

Снимка:УМБАЛ – Плевен

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...