Акценти
Начало / Култура / „Теодосий Спасов трио” ще свири тази вечер в Плевен

„Теодосий Спасов трио” ще свири тази вечер в Плевен

 4119

„Теодосий Спасов трио” ще изнесе концерт в Плевен. Уникалният кавалджия ще вае музикални произведения с Пейо Пеев – гъдулка, и Християн Цвятков – китари. Концертът ще се състои днес, 5 март, в Драматично-куклен театър „Иван Радов” от 19 часа.

Теодосий Спасов не е идвал от доста години в Плевен. За последно почитателите му се насладиха на феноменалните му изпълнения по време на етноконцерт в зала „Катя Попова”.

Не случайно наричат Теодосий Спасов кавалджията на света – безброй са почитателите му на планетата. Роден е на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършва Средното музикално училище „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Известен е като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове.

Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Композира филмова и театрална  музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на Българското национално радио, Хор „Мистерията на българските гласове” , Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”,  групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance”.

През 1995 списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.“

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. Работи с имена като Енио Мориконе и Карло Селиото. Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос,за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Отличен е с награда за филмова музика на Националния филмов център (2007) и наградата за принос в българската култура „Добри Чинтулов” (2009).

През (2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...