Начало / Икономика / Тежката зима ще доведе до големи загуби за пчеларите

Тежката зима ще доведе до големи загуби за пчеларите

Дългата и студена зима създава опасност от загиване на пчелни семейства. Това каза днес доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз – Плевен. Той съобщи, че в Източна България вече отчитат загуби от 60%. В нашата област все още нямаме данни, но също се очакват загуби, обясни доц. Станчев.

Според него причина за смъртността при пчелните семейства е и неблагоприятната пролет през 2016 г., която в началото беше много топла, а по време на цъфтежа температурите паднаха и пчелните семейства не успяха да се запасят с достатъчно храна и останаха слаби.

Като постоянен проблем пред пчеларите той посочи отравянията на пчелните семейства, в резултат от пръскане с непозволени препарати. Пчеларят припомни, че има нова наредба за опазване на пчелните семейства и тя категорично забранява пръскането през деня и то на цъфтящи растения. „Трябва де се използват щадящи препарати, да не се пръска през деня и да не пръскат цъфтящи  растения”, обърна внимание той.

Опитният пчелар повдигна и въпроса за опасно намаляващата паша за пчелите и липсата на адекватна държавна политика за справяне с този проблем. Като пример той даде съседна Румъния, където са засадени над 1 милион акациеви фиданки край пътя, като така е решен и проблемът с навяванията и ерозията.

Друг проблем пред българските производители е качеството на добивания мед. Заради недобро захранване, през миналата година се е стигнало до връщане на наш мед от Германия. Доц. Станчев обясни, че причината е в използвания за захранване на пчелите фруктозен сироп, който е вреден за здравето на човек и трябва да се намали неговата употреба.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...