Начало / На фокус / Творби от златния фонд на „Колорит” представени в изложба в Москва

Творби от златния фонд на „Колорит” представени в изложба в Москва

Представителна изложба под наслов „Български мотиви” представи арт школа „Колорит” в известния мулти -културен център ЗИЛ в Москва. Мащабната изява се организира от Българския културен институт в Москва и протича в рамките на Дните на България в руската столица.

Изложбата включва 150 детски творби, избрани от златния фонд на школата, представящи таланта на плевенските деца чрез различни видове техники и разнообразни сюжети – живопис, графика, батик, гравюри.

„Школа „Колорит” бе представена пред московчани като една от най-интересните и успешни детски арт школи в Европа. Всички са впечатлени от това, че малките български художници владеят различни видове техники, смело експериментират, избират интересни сюжети и приказно рисуват в  жанра на портрета, отдавайки дължимото на  фолклорните мотиви и красотата на националния костюм”, разказа ръководителката на школата Майя Ананиева.

колорит изложба

По покана на организаторите по време на изложбата  тя е провела майсторски клас за деца и техните родители. „Техниката, в която работиха малки и големи, бе свързана с българското приложно декоративно изкуство. С българска естествена обагрена в десетки нюанси вълна участниците изработиха красиви декоративни пана в техниката „Тепане на вълна”. Така всеки участник усвои една нова и интересна техника и  занесе в своя дом част от  искрящия  колорит на България”, сподели Ананиева.

P1020319майя ананиева москва майсторски клас

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...