Начало / Култура / Танцьорите от „Българско хоро” спечелиха приз за най-темпераментно изпълнение в Турция

Танцьорите от „Българско хоро” спечелиха приз за най-темпераментно изпълнение в Турция

българско хоро

Танцьорите от клуб „Българско хоро” спечелиха приз за най-темпераментно изпълнение от 3-тия международен фестивал на изкуствата „Арт Мастърс“, който се проведе в гр. Дидим, Турция. В продължение на пет дни на брега на Егейско море над 200 танцьори от 10 формации от София, Плевен, Добрич, Перник и с. Драгичево се представиха пред публика от цял свят, която вече изпълва популярния турски курорт, информираха организаторите.

Фестивалът започна с дефиле и концерт в центъра на Дидим. Участниците обмениха опит помежду си по време на семинар, научиха нови хора и се забавляваха заедно. Те прекараха незабравими мигове под топлите лъчи на южното слънце, насладиха се на живописния морски залез в Дидим, разгледаха уникалния природен феномен Памук Кале и древния храм на Артемида в Ефес.

хоро

Пъстрият гала концерт събра в амфитеатъра на комплекс „Тархан клуб Маджести“ в Дидим разноезична публика, която остана впечатлена от разнообразните, пламенни и емоционални изпълнения на артистите. Възгласи на английски, руски и немски език: „Браво!“, „Страхотно!“, „Още!“ следваха след всяко изпълнение на българските танцьори. Много впечатлени останаха и гостоприемните и сърдечни домакини от Турция. Украинецът Юра, професионален танцьор в група за народни танци в своята родина, трудно намираше думи, за да изрази впечатлението си от видяното: „Това е просто изумително! – сподели той след концерта. „Нима в България във всеки град се танцува различно?“, заинтересува се той и веднага заситни в ритъма на българско хоро.

хоро

Жури, съставено от ръководителите на всички групи, оценяваше изпълненията и раздаде награди за майсторско изпълнение, за артистичност, за синхрон, за хореография, както и за цялостно представяне.

Целта на фестивала е да популяризира родното изкуство и култура.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...