Начало / Общество / С 6 процента се е увеличила разкриваемостта на престъпления през миналата година

С 6 процента се е увеличила разкриваемостта на престъпления през миналата година

IMG_753МВР отчет

Близо 43 процента разкриваемост на криминалните престъпления отчитат от ОД на МВР в Плевен за 2014 год. Това е с 6% повече спрямо 2013 год, сочат данните от анализа на  средата за сигурност  и резултатите от противодействие срещу престъпността на територията обслужвана от ОДМВР-Плевен, който беше направен днес при отчет на дейността на плевенската поиция  през миналата година. По показател процент на разкриваемост на криминалните престъпления, ОДМВР-Плевен се нарежда на 17-то място в страната  спрямо останалите дирекции / при 18-то място за 2013 год./, като средният процент на разкриваемост за страната е 40,43%, беше подчертано в анализа.

В структурата на криминалната престъпност на територията на област Плевен, преобладаващи са престъпленията против собствеността – 2 395 броя, с относителен дял от около 63%. Второ място  заемат общоопасните престъпления – 825 броя, с относителен дял от около 22 %, следвани от регистрираните престъпления против личността – 161 броя, с относителен дял от около 4%

През 2014 год. в ОДМВР-Плевен са регистрирани 3 790 криминални престъпления, при 4 298 броя за същия период на 2013 год.. или налице е намаление на регистрираните престъпления с 11.82 %.

През 2014 год. в сравнени 2013 год. се отчита увеличение при умишлените убийства с едно, при изнасилванията  и блудствата увеличението е с по  5 броя, докато при  опитите за убийства е налице намаление с 4 броя.

Регистрираните престъпления против собствеността през 2014 год. сравнени със същият период на 2013 год. са както следва: при кражбите общо е отчетено намаление с 20,5%, като намалението при домовите кражби е с 31,8%, при взломните кражби с 5,3%, при джебчийските кражби с 22,4%, при кражбите на вещи и части от МПС с 2,4%, а при кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици намалението е с 31,3%.

На отчета днес присъстваха  заместник директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР Станислав Теофилов, окръжен прокурор Иво Радев, областен управител Ралица Добрева, кметът на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков, кметове на общини в област Плевен, представители на съд, прокуратура и специализирани структури за борба с престъпността.

IMG_7540МВР отчет

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...