Акценти
Начало / Образование / С нова за страната специалност започват учебната година в Професионалната гимназия по туризъм в Плевен

С нова за страната специалност започват учебната година в Професионалната гимназия по туризъм в Плевен

Професионалната гимназия по туризъм – едно от водещите и предпочитани училища в Плевен, тази година ще открие своята 20 нова учебна година. На 11 април 2016 г. училището ще отбележи тази годишнина от създаването си с равносметка за стореното досега.

А равносметката е, че ПГ по тризъм  започва новата учебна година отново с 19 паралелки и 435 ученици. Този устойчив  прием училището постига с много предвидливост  и въвеждане на  новости. Тази година в професионалната гимназия ще има две нови  специалности- едната е позната на всички – Туристическа  анимация с прием след  завършен  7 клас, а другата е нова за  страната ни – Извършване на термални  процедури в балнеологични и други  възстановителни  центрове – след завършен  осми клас. „Идеята ни беше да  въведем нещо ново и актуално в училище. Екип от училището ни разработи  учебния план и учебните  програми с изключителното съдействие на Медицински  университет Плевен и  паралелката  стана факт. Не очаквахме, че ще има такъв интерес към  тази  специалност и много от желаещите не бяха  приети, защото обявихме само 13 места. За следващата година ще направим предложение  приемът да бъде  след завършен  седми клас и ще бъде цяла  паралелка”, сподели директора на училището Малинка Маринова.

Малинка Маринова

До този момент в страната не се провежда обучение по тази  специалност. Учениците, които я завършат, ще могат да продължат  обучението си в Медицински университет-Плевен  по специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия. Предстои в училище да се  изгради и оборудва  учебен кабинет за  спа процедури по НП „Модернизиране на професионалното  образование“. На МОН. Част от часовете за практика ще се провеждат и в Медицински университет Плевен, с който  гимназията има  договор за сътрудничество  както за новата  специалност, така и за специалността Социална работа с деца и семейства в риск.

IMG_1459лоби бар ПГ по туризъм

Стремежът на колетива на ПГ  по туризъм – Плевен е училището да бъде икономически перспективно и полезно на обществото. От своя страна от професионалната гимназия очакват от бизнеса и работодателите да  провеждат по –далновидна  политика спрямо младите кадри от професионалните  гимназии, да оценяват по достойнство техните  професионални компетенции, както и да  осигурят  добро зплащане, за да  остават младите хора в България.

„Училището  е такова, каквото  го направим  ние – учители, ученици и служители. И може да бъде такова, каквото го виждаме  в мечтите си, ако наистина се борим за това и вярваме в осъществяването на идеите, ако  отдаваме цялата си обич на учениците. Много често  работим не заради  заплатите, а за благодарността на своите  възпитаници. Да знаеш, че един ден, когато  се върнат в училище и отворят  вратите  ще ти   кажат: „Благодаря Ви госпожо, Вие ме направихте човек . Честита нова учебна година”, пожела в навечерието на 15 септември Малинка Маринова.

Посрещане на гости от Италия в ПГ по туризъм
Посрещане на гости от Италия в ПГ по туризъм

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...