Акценти
Начало / Крими / С две условни присъди след споразумение приключи дело за лихварство

С две условни присъди след споразумение приключи дело за лихварство

Днес в Окръжен съд – Плевен, беше насрочено дело за лихварство, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен, против двама обвиняеми – И.С.А и М.Я.Н. Повдигнатото обвинение срещу тях беше за това, че  в съучастие за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2009 г. двамата са предоставяли  кредити на физически лица, без да имат разрешително за такава дейност. Обвиняемите раздали левови кредити на 13 физически лица  срещу задължението те да върнат получената в заем сума, ведно с определената лихва  от 10 % месечно. Общият размер на сумата,  предоставена от лихварската дейност, е в размер 211 200 лева. Предоставяните суми са били в размер между 2 000 и 30 000 лв.

Срещу И.С.А. беше повдигнато обвинение и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие  и за извършени сделки с имущество на обща стойност  102 323 лева

Делото беше предвидено за разглеждане в пет дни – от 11 до 17 октомври, но приключи само за ден, след като страните постигнаха споразумение.

За извършеното от М.Я.Н деяние – незаконно отпускане на кредити, Окръжна прокуратура – Плевен, постигна споразумение с подсъдимия М.Я.Н. да се определи наказание от  ДВЕ ГОДИНИ лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието бъде отложено с 3-годишен изпитателен срок. Съдът налага и наказанието конфискация до ½ от имуществото на дееца, а именно поземлени имоти общо 11,442 дка

С подсъдимия И.С.А.   Окръжна прокуратура Плевен постигна споразумение, като за виновно извършеното деяние незаконно отпускане на кредити, притежание на незаконно оръжие и извършване на сделки с недвижими имоти да му бъде наложено едно общо наказание в размер на три години лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието  бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева. Страните се споразумяха  подсъдимият И.С.А. да плати в полза на държавата сумата от 102 323 лева, представляваща равностойността на липсващия предмет на престъплението . В полза на държавата се отнемат паричните средства, съхранявани в ЦКБ – клон П., 1970 евро и 20 500 лева.

Определението на съда е окончателно.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...