Начало / Икономика / С близо 5 млн. лева са увеличени средствата за капиталови разходи в новия общински бюджет

С близо 5 млн. лева са увеличени средствата за капиталови разходи в новия общински бюджет

IMG_7091 проф. Димитър Стойков

С 4 млн. 750 хил.лв. са увеличени тази година средствата, които Община Плевен е предвидила за капиталови разходи. Като основните инвестиции ще бъдат направени на базата на европроекти. Това съобщи на брифинг днес кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

Сред големите обекти, по които ще се работи тази година, е депото за твърди битови отпадъци, което трябва да заработи до края на 2015 г. Друг голям проект е този за изграждане на новото тролейбусно депо в жк „Дружба”. Тече  ремонт на тролейбусната мрежа, като паралелно с това ще се изграждат четири нови тролейбусни линии – към Девети квартал, към жк „Кайлъка”, от жк „Дружба” към УМБАЛ – Плевен покрай „Практикер” и тролейбусна линия, която ще свърже жк „Дружба” с парк  „Кайлъка”

До лятото трябва да заработят и информационните табла на спирките, които в момента се тестват. За да заработят те, трябва всички тролеи да бъдат снабдени с чипове. Предвижда се още всички спирки да бъдат преместени в безопасни ниши, за да се осигури безопасността на пътниците.

До 12 февруари се очаква фирма „Инжстрой” да представи готовия проект за изграждане на мрежата от велоалеи, които ще свържат всички квартали на Плевен с парк „Кайлъка”.

Тази година ще започне и вторият етап за ремонт на централната пешеходна зона. Вече е осигурено финансирането за ремонта на малките фонтани от каскадата и на пеещия фонтан в началото на Градската градина и ремонт на пешеходната зона около тях.

Най-големият проект, който Община Плевен тази година ще започне,  е за изграждане на Интегрирания воден цикъл, обяви кметът. Той е на стойност 155 млн. лв., като финансирането му е одобрено от Световната банка, но стартът му се забави поради спиране на средствата по програма „Околна среда”, припомни проф. Стойков и поясни, че има уверение от министър Томислав Дончев, че най-късно до месец юни тази година средствата ще бъдат осигурени и проектът ще стартира.Най-важен обект от този проект е изграждането на пречиствателната  станция, за да не търпи санкции Общината след 2016 г. По проекта са предвидени и 4.5 млн. лева за подмяна на водопреносна мрежа само в Плевен. По думите на кмета в момента едва 8% от водопреносната мрежа на града е подменена и отговаря на изискванията, а останалата е на повече от 20 години.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...