Акценти
Начало / Образование / Сънищата и квантовата физика обсъди Мадлен Алгафари с учениците от СОУ „Иван Вазов“

Сънищата и квантовата физика обсъди Мадлен Алгафари с учениците от СОУ „Иван Вазов“

Мадлен Алгафари
Снимка: СОУ „Иван Вазов“

Мадлен Алгафари за пореден път посети плевенското СОУ „Иван Вазов“, информират от училището. Един от най-известните психотерапевти и писатели в България се срещна с учениците от 9 клас и обсъди теми, на които не се обръща достатъчно внимание в училище. Срещата се проведе в рамките на проекта „Училище за училището”, по който работят в училището от известно време. Учениците имаха възможност сами да изберат и зададат въпроси, на които търсят отговор и които намират за интересни, но се притесняват да попитат своите родители или преподаватели.

Първата тема, която вълнуваше деветокласниците, беше тази за общото и различното между науката и магията. Оказа се, че граница между двете почти не съществува, а гостенката обясни, че с напредъка на научните дисциплини разбираме, че в днешно време на лице са много доказани факти и дори предмети, които преди години са се смятали за магия и фантастика.

Друг въпрос, зададен от учениците, засягаше сънищата и тяхната символика и същност. Според Мадлен Алгафари тълкуването им е индивидуално и много зависи от човека и неговия опит и преживявания. В отговора си тя изрази мнението си, че съновниците не могат да бъдат надеждни и точни в това отношение, тъй като дори отделните образи, които виждаме, когато сънуваме, са различни аспекти на нашата личност, затова и не може да се открие тяхно универсално обяснение.

Любопитно е, че някои от темите, които бяха най-интересни за учениците бяха в сферата на квантовата физика, като например: „Съществуваме ли наистина или всичко е нереално?” или „Възможно ли прераждането?”, но психоложката обясни, че физичната им насоченост не ги прави по-малко свързани и с психологията. Всъщност гостенката сподели, че желаещите да бъдат психолози, трябва да изучават и изключително задълбочено квантова физика, тъй като двете науки имат много общо помежду си.

Последната от дискутираните теми беше свързана с отношението родители-тийнейджъри. Срещата с видния психотерапевт даде на учениците полезни знания и съвети, които те да използват и занапред.

Гостенката остана за среща и с учителите, с които отново бяха обсъждани темите за методите на работа с учениците, за поощрението и порицанието и за мястото и ролята на учителя в учебния и възпитателния процес.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...