Акценти
Начало / Общество / Съдът настани болно бебе, ползвано за просия, в приемно семейство

Съдът настани болно бебе, ползвано за просия, в приемно семейство

Районен съд Плевен настани със свое решение болно бебе, което родителите му ползвали за просия, в приемно семейство. От документите по делото става ясно, че биологичните родители давали новороденото и на други семейства – отново с цел да предизвикат съжаление и да просят пари.

Историята започва още миналата година, когато Дирекция “Социално подпомагане” настанява новороденото в Дом за медико-социални грижи за срок от 6 месеца. След изтичането им се оказва, че родните майка и баща на момиченцето, въпреки заявеното на думи желание, на практика нямат условия да гледат бебето. Така от дирекцията по административен ред настаняват бебето в професионално приемно семейство още през януари тази година.

Приемното семейство заявяват, че желаят да отглеждат детето в своята семейна среда както и че след настаняване му при тях по административен ред са установили, че момиченцето страда от множество заболявания – възпаление на единия бъбрек, кардиологичен проблем, изразяващ се в „неуточнен сърдечен шум”, възпаление на пикочните пътища, цистит, остър вагинит, тежък дерматит, стеснена белодробна артерия, която подлежи на постоянна профилактика и наблюдение, както и на лечение с антибиотик. За всичко това е необходимо специализирано, скъпо и продължително лечение, приемното семейство е предприело мерки и желае да довършии лечението. След това, ако биологичните родителите имат възможност да отглеждат детето, то следва да бъде реинтегрирано при тях.

Оказало се още, че на заявения адрес на майката и бащата няколко пъти ходили социални работници. Те не открили родителите, но намерили в къщата лелята, която заявила, че не иска да помага за отглеждането на бебето. Освен това през зимния сезон се ползва само първия етаж от къщата, а втория е заключен и необитаем, тъй като не разполага с баня, липсва водоизточник с топла вода, както и уреди за отопление. При извършена проверка и на двата етажа на жилището не са били установени лични вещи и мебели, принадлежащи на младото семейство, в това число и уреди и лични вещи, необходими за отглеждането на бебето Г.

Свидетелите по делото са посочили, че от настаняването на детето в приемното семейство до настоящия момент в неговото развитие се забелязва напредък и че това се дължи на многото грижи, занимания и упоритост в отглеждането, предвид крехкото здравословно състояние на детето. То е обградено с любов и внимание, обгрижвано постоянно, в жилището са създадени добри битови условия, както и лично пространство за детето, помещение, което е обзаведено и отоплено съобразно неговата възраст и нужди, осигурена му е подходяща храна. Същевременно за момиченцето се полагат и подходящите здравни грижи, изразяващи се в реагиране при спешна нужда и консултация със специалисти, извършване на всички необходими профилактични прегледи. За Г. са закупувани всички предписани лекарства и медикаменти, като дори се оказва, че тяхната стойност надхвърля двукратно получаваната от държавата сума за издръжка на детето.

Затова съдът реши в следващите 2 години бебето да живее при приемните родители, където освен всичко друго, ще да бъде под постоянно медицинско наблюдение и профилактика заради множеството заболявания.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...