Акценти
Начало / Икономика / Строителството на плевенския участък от АМ „Хемус“ може да започне още през лятото

Строителството на плевенския участък от АМ „Хемус“ може да започне още през лятото

SAM_7808-Лиляна ПавловаОще през лятото може да има избран изпълнител за Ябланица – разклон Плевен-Ловеч от АМ „Хемус“ и да започне строителството на този важен участък, ако няма обжалвания, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес в Плевен. Тя припомни, че е обявена  тръжната процедура за избор на изпълнители на 60 км в два лота за изграждането на участъка. Това е огромна инвестиция за над 400 млн. лв. За останалите участъци от магистралата се търси финансиране, отбеляза министърът. Поставили сме си задача за отсечките, за които няма проектна готовност, да проектираме и 2016 г. да търсим финансиране и за тях, допълни тя.

Цялостният ремонт на пътищата  Плевен – Ловеч и Монтана – Видин  са в челните места в списъка по новата ОП „Региони в растеж“ и се очаква в следващите 2 г. да бъде избран изпълнител и да започне строителството и по тях, акцентира Лиляна Павлова.

Министърът обърна внимание, че докато през 2007-2013 г. по ОП „Регионално развитие“ в област Плевен са вложени над 70 млн. лв., то само в община Плевен през новия програмен период 2014-2020 г. е резервиран финансов ресурс от около 57 млн. лв. Те ще отидат само за благоустрояването, развитието и благоустройството на общината. С това тя даде пример за работеща програма в подкрепа на Северозападна България и всички слабо развити региони, общини и малки населени места.  Целта е чрез нея да се насочат по-добре средствата от европрограмите и националното финансиране, за да се случват проектите в тези региони, да се стимулира развитието им.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...