Акценти
Начало / Здравеопазване / Страната ни е домакин на Европейски конгрес по роботизирана хирургия

Страната ни е домакин на Европейски конгрес по роботизирана хирургия

Днес в Софийския университет ще бъде открит ХІ Европейски конгрес по роботизирана хирургия. Организатор е Медицински университет – Плевен, с подкрепата на Европейската асоциация по роботизирана хирургия и Министерството на здравеопазването.

Страната ни за първи път е домакин на този престижен форум и в периода 26-28 септември  тук ще бъде цяла плеяда от най-изтъкнатите хирурзи в роботиката от САЩ и Европа. Това на практика е един световен форум, определи го член кор., проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, председател на Българската асоциация по роботизирана хирургия и пионер в роботизираната хирургия в Югоизточна Европа.

На конгреса по роботизирана хирургия Медицински университет – Плевен ще реализира специална демонстрация на 3D хирургия на живо. Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която екипът на проф. Григор Горчев ще извърши в една от университетските клиники в Плевен и ще се гледа в реално време в Аулата на Софийския университет. Втората операция ще е фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Мотото на конгреса е „Отвъд границите”  и затова последният ден на форума ще е посветен на дигиталната медицина, иновациите и отвъд тях.

С това събитие ще привлечем вниманието на модерния свят към България, Плевен и нашия университет, подчерта преди откриването на форума ректора на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...