Акценти
Начало / Икономика / Споразумението с „Уестингхаус” е тежко престъпление към България, смята Румен Петков

Споразумението с „Уестингхаус” е тежко престъпление към България, смята Румен Петков

Румен Петков

Правителството на Орешарски и специално министър Драгомир Стойнев извършиха  тежко престъпление към България и българската енергетика с подписване на споразумението с „Уестингхаус“  за изграждане на VІІ реактор в АЕЦ Козлодуй и за това трябва да им бъде потърсена както политическа, така и съдебна отговорност. Това заяви днес на пресконференция Румен Петков, член на Националния съвет на АБВ.

Той подчерта, че от АБВ са за изграждане на ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, но „тя трябва да бъде реализирана по съответната процедура, която предвижда българското законодателство”. От АБВ ще сезират ЕК за извършените нарушения при подписаното на споразумението с „Уестингхаус“. Петков поясни, че става въпрос за грубо погазване на Закона за обществените поръчки, който не важи само тогава, когато има междудържавно споразумение. А в случая такова няма, категоричен е той.

По думите на Петков стойността на новия реактор в АЕЦ Козлодуй  е равна на стойността на двата реактора в АЕЦ Белене. Но обявената от министър Стойнев цена от 5 млрд. 300 млн. долара не включва първата доставка на ядрено гориво в размер на около 200 млн. долара и не включва изграждането на  изключително скъпото хранилище за отработеното ядрено гориво, обърна внимание Петков. Той изрази съмнение, че България има потенциал да изработи такова сложно инженерингово съоръжение.

Румен Петков цитира експерти, според които изграждането на VІІ блок в АЕЦ Козлодуй ще отнеме не по-малко от 17 години и дебело подчерта, че такъв блок никъде в света не работи. Има започнати действия в Канада и Великобритания, където обаче „Уестингхаус“ имат много неотстранени забележки, посочи той и допълни, че има откровена колизия – „Уестингхаус“ подготвят техническата документация, доставят реактора и пак те заявяват намерение да извършат строителството. Това е абсурд, никъде в света няма такъв начин на изграждане на ядрена мощност, категоричен е Петков, който прогнозира, че не е изключено да бъде нает строител, което допълнително ще оскъпи новия реактор.

Друга прогноза на Румен Петков е, че подписаното от министър Стойнев  споразумение ще в ущърб на обществения интерес при преговорния процес за удължаване срока на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, както ще има и негативно влияние върху  на цената на ядреното гориво от Русия. По думите на Петков това комплексно негативно влияние върху ценообразуването в енергетиката ни ще се усети още в края на тази година. 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...