Акценти
Начало / Икономика / Спад на безработицата с 6 процента отчитат от Бюрото по труда

Спад на безработицата с 6 процента отчитат от Бюрото по труда

За месец нивото на безработица в Плевенска област е намаляло с 6 процента, отчитат от Бюрото по труда в Плевен.Бюро по труда Общият брой на регистрираните на борсата в края на месец май е бил 18 517 и те са с 1 181 по-малко спрямо предходния месец. Общото ниво на безработица в областта е 17.2% и макар да намалява спрямо предходните месеци е с 6 пункта над равнището на безработица в страната.

През месеца новорегистрираните безработни са 1 354.

Малко над половината от общия брой регистрирани на борсата са жени, като 39% от тях са на възраст над 50 години. Висок е делът на безработните жени, които са без специалност и професия – 48%, както и на тези с основно и по-ниско образование – 40.3%. От регистрираните безработни жени 4.8% са самотни майки или майки с деца до 3 години.

През отчетния месец  1 623 от регистрираните безработни са постъпили на работа, като наетите с посредническите услуги на Бюрото по труда са 1 471.  От постъпилите на работа  най-голям е броят на наетите без специалност и професия – 47%, следвани от тези с работнически професии – 37% от наетите през месеца, на последно място са назначените на работа специалисти – едва 15%.

Друга статистика показва, че 48.2% от наетите лица са жени, а 21.3% са младежи до 29 г. От наетите 35% са били продължително безработни. През месеца са наети и лица с намалена трудоспособност – близо 2% от всички започнали работа.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...