Акценти
Начало / Образование / СОУ”Св. Св. Кирил и Методий” – Пордим празнува патронния си празник

СОУ”Св. Св. Кирил и Методий” – Пордим празнува патронния си празник

 Училище Пордим

Средно общообразователно училище “Св. Св. Кирил и Методий” с преподаване на народна музика и хореография в град Пордим ще празнува патронния си празник няколко поредни дни, информира за infopleven директорката Емилия Василева. Днес от 18 часа в залата на школото ще се състои концерт, посветен на две от фолклорните области на страната – Тракийската и Родопската. Утре, 9 май, в същия час започва концерт, посветен на Пирин и Шоплука.

Кулминацията на тържествата ще е на 11 май – Деня на двамата славянски просветители Кирил и Методий. В 10,30 в салона на местното читалище възпитаниците на училището ще зарадват публиката с народни песни и танци от Северняшката и Добруджанската фолклорни области на страната. В концертите ще участват над 150 ученици.

Преди това – в 9 часа, в арт залата на училището академик Венко Александров, който е родом от Пордим, ще дари на педагогическия екип 2 огромни картини – едното от платната е с височина над 2 метра. Кой е авторът, за сега се пази в тайна, както и какво е изобразено на маслените работи.

В  СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се обучават 360 деца – от 6 годишни (в подготвителен клас) до дванадесетокласници. Освен от близките селища, през годините в него учат средношколци от Свищов, Самоков, Плевен, Гулянци, Белене и др., дошли да овладеят магията на българския фолклор фолклор.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...