Акценти
Начало / Култура / Солист на Берлинската филхармония свири на плевенска сцена

Солист на Берлинската филхармония свири на плевенска сцена

Известният солист на Берлинска филхармония Амихай Грос беше гост-солист на Плевенската филхармония в концерт, изнесен снощи в зала „Катя Попова”. Това е първото представяне на Грос пред българска публика. Роденият в Йерусалим тридесет и тригодишен инструменталист е бил е ученик на прочутия проф. Табеа Цимерман. Грос е основател на струнен квартет „Йерусалим“, с който изнася концерти в престижни зали по цял свят – в Лондон, Амстердам, Цюрих, Сидни, Токио. Като концертиращ артист се е представял в Израел и Германия.  От 2010 г. е първи виолист на Берлинска филхармония.

С Плевенската филхармония виолистът изпълни концерт от Бела Барток за виола и оркестър. Изпълненото му със страс музициране предизвика продължителни аплодисменти на немногобройната публика от ценители.

Концертът оправда очакванията да се превърне в културно събитие, заради участието като гост-солисти на още двама изтъкнати музиканти – валдхорнистите на Софийската филхармония Юри Ризов и Боян Тачев. Те изпълниха произведения от Хайдн и Брамс под диригентството на Йонг Чил Лий от Корея.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...