Акценти
Начало / Общество / СМС-паркиране и паяк в Плевен ще има от следващия месец

СМС-паркиране и паяк в Плевен ще има от следващия месец

СМС-паркирането в Плевен ще стартира след Великденските празници и Гергьовден, вече има готовност и дори се поставят обозначителните табели за зоните, съобщи кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков.

Общинските служители ще са “въоръжени” със специални мобилни телефони, с които могат да проверяват дали шофьорът на даден автомобил е пуснал СМС и кога изтича срока за престой, каквато е практиката в много градове. Когато останат 10 минути до края на заплатения паркинг, кол центърът ще праща известие за пускане на втори СМС и всички останали автомобили, които са извън тези граници, ще бъдат репатрирани с паяк. СМС-паркирането ще е левче на час. Ще припомним, че по време на сесията на Общински съвет Плевен през февруари стана ясно, че вече е подписан договор за система за СМС-паркиране. Това е станало по предложение на общинското предприятие „Център за градска мобилност”.

Процедурата за отдаване на концесия за дейността за репатриращ автомобил – т.нар. “паяк”, също е почти готова и тя ще бъде обявена на търг, обяви кметът. “Отдаваме го на концесия, защото преценихме, че така е най-добре за общината, защото ще плащаме на репатрирани автомобили. Парите ще се плащат на наказателния паркинг, концесионерът ще договори каква част от глобата ще бъде за паяка и каква ще остане за паркинга и общината”, обясни проф. Стойков. Така че до края на месец май и най-късно за 1 юни ще има и паяк и той ще започне да функционира. Градоначалникът допълни, че е имало идея за 2 паяка, за да се обхване целия Плевен, но е решено за сега да е само един. Той обаче ще е придружен от служител на Пътна полиция, за да се документира всичко и да се избегнат евентуални агресивни реакции на шофьорите. Идеята е да се разчисти основно централната част на Плевен от неправилно паркирани автомобили. Кметът обърна внимание на малките улички около МОЛ-а, където – ако се наложи, пожарна кола например е изключено да влезе.

Общината се е отказала да купува паяк, защото цената на един нов е над 100 хил. лв., втора употреба е около 40 хил. лв. и затова процедурата ще бъде отдадена на концесия. От местната управа обещаха повече подробности за двете новости след Гергьовден.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...