Акценти
Начало / Култура / Смело режисьорско решение на „Майстори” грабна публиката

Смело режисьорско решение на „Майстори” грабна публиката

Експерименталното  режисьорско решение на Димо Дешев на класическото произведение на Рачо Стоянов – „Майстори”, беше посрещнато с одобрение от публиката. Премиерата на постановката беше снощи на сцената на Драматичен театър „Иван Радоев”. Почти всяка картина от спектакъла беше съпровождана с одобрителни ръкопляскания от публиката.

Спектакълът е решен графично – и като сценография, а донякъде и като актьорска игра, която се доближава до рецитала, без това да ощетява наситеността на образите.

Режисьорът Димо Дешев смело вплита нов персонаж – Жената, която разказва.

„Задачата на този нов персонаж е подобна на ролята на древногръцкия хор в пиесите, който коментира и дори се противопоставя на случващото се”, обяснява режисьорът и допълва, че иска да извиси българската пиеса до епоса чрез поставянето, а не чрез дописване.

Допълнителното предизвикателство пред  Дешев е, че този път той поставя не комедия, а драма.

Експериментът, породен от предизвикателството, явно е успешен, след като коментарите след спектакъла бяха в духа на този: „Ето такива пиеси трябва да се правят по-често”.

В ролите на двамата майстори, изправили се в двумбой помежду си, се въплатиха  Адриан Филипов – Живко, и Александър Димитров – Найден /който в следващи спектакли ще бъде дублиран от Сергей Константинов/. Красивата Милкана се изпълнява от Елица Анева. В останалите роли публиката ще може да види Георги Ангелов – майстор Тихол, Мариета Калъпова – Гена, Генадий Николов – Добри. Жената, която разказва се изпълнява от Надя Новоселска.

Сценографията е на Зоя Минева, а аудио и видеодизайна на Асен Антонов, консултант при подбора на музиката – Анелия Дечева.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...