Начало / Общество / Служители на ОДМВР – Плевен изразиха несъгласието си с промените в Закона на МВР

Служители на ОДМВР – Плевен изразиха несъгласието си с промените в Закона на МВР

Малко след 17.30 часа пред сградата на ОД на МВР – Плевен започнаха да се събират служители на полицията от районни управление в  Плевен, на затворите и на охранителна полиция. Те проведоха събрание на открито в знак на несъгласие с внесените от МС промени в Закона за МВР, с които се отнемат социални придобивки на служителите в системата.
„От близо пет години в системата се върви към съкращения, орязване на разходи с цел, според политиците, реформирането на министерството. Но това, което ние виждаме отвътре е, че се посяга на права и компенсации, които са основополагащи за системата и това демотивира служителите и ги кара да не работят на 100% от възможностите си”, заяви Иван Мусков, зам.-председател на СФСМВР.

018иван мусов
Той посочи, че от 2006 г. насам в ОДМВР – Плевен с близо 1/3 е съкратен щата. От близо пет години липсва униформено облекло и колегите му са принудени да износват старите си дрехи, което не им позволява да са в опрятен вид, с който да респектират, подчерта още синдикалистът. Друг проблем е свързан с намаляването на размера на отпуските в системата с пет дни. „Правителството твърди, че намалението е защото много хора не си ползвали отпуските. Ние правим една друга статистика, че ако всеки един от служителите в системата работи с пет дни повече, това се равнява да бъдат назначени 600 човека. Така министерството с една законодателна мярка кара хората да работят повече и си спестява назначаването на 600 човека”, коментира Иван Мусов.
Полицаите посочиха още, че законопроект не е преминал през широко обществено обсъждане и това не дава никакви гаранции, че след пет месеца отново няма да се пристъпи към промени в него. Това поражда несигурност и демотивира хората, категорични са те.
Протести на полицаи днес има още в Пловдив и Гоце Делчев. Във Варна и Бургас протестите вече се състояха.
Служителите на полицията се надяват, че гласът им ще бъде чут.

027полицаи

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...