Начало / Култура / След 17 години проф Йовчо Крушев отново ще солира на плевенска сцена

След 17 години проф Йовчо Крушев отново ще солира на плевенска сцена

Тази вечер ценителите на клавирната музика ще имат удоволствието отново да чуят пианиста проф. Йовчо Крушев, който след 17 години пак ще солира на плевенска сцена.

В негово изпълнение ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър №1 на Бетовен. В програмата са включени още увертюра към операта „Дон Жуан”  и Симфония № 29 от Моцарт в изпълнение на Плевенска филхармония под диригентството на Цанко Делибозов.

Проф. Йовчо Крушев е  преподавател по пиано, четене на партитури и композиция в Музикалната академия в София. Концертира от 16-годишна възраст в много страни на Европа, Азия, Африка. Лауреат е на редица международни конкурси за пианисти, между които  „Виоти”, Верчели (Италия), „П. И. Чайковски”, Москва. За постижения в изпълнителското изкуство е удостоен с „Кристална лира” (1999); „Золотая муза” за принос в популяризирането на руската музика в България (2001); Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. Автор е на произведения за симфоничен оркестъри  камерно-инструментални творби, сред които преобладават пиеси за пиано. Много от творбите му са записани в БНР, изпълняват се в България и в чужбина.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...