Акценти
Начало / Общество / Скауткси клуб „Лъвче“ ще отбележи Световния скаутски ден

Скауткси клуб „Лъвче“ ще отбележи Световния скаутски ден

ден на скаутитеНа 22 февруари скаутите от цял свят отбелязват Деня на основателя. Скаутите от плевенския клуб „Лъвче” също ще се присъедини към световното честване утре в 10.30 часа пред Центъра за работа с деца, научихме от Линка Михова, ръководител на скаутския клуб.

Датата 22 февруари е избрана, тъй като на този ден през 1857 г. в западен Лондон, Англия  е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, основателят на скаутството по света.   През лятото на 1907 г. Бейдън-Пауел прави първия първият скаутски лагер , който се счита за началото на скаутското движение.

 Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на техните местни, национални и международни общности.

 В момента скаутското движение обединява над 40 милиона младежи от цял свят, в 216 страни и територии.

В България първата искра на скаутската идея пламва през 1911 г. По инициатива на генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк, се формира първият за страната ни разузнавачески отряд в София.  Организацията на българските младежи-разузнавачи (ОБМР) се сформира през  1923 година от скаутски отряди от Варна, София и Самоков.  За редовен член на Световната организация на бой-скаутите със седалище в Лондон ОБМР бива призната и приета през втората половина на 1924 г. От 1944 до 1989 г., скаутското движение спира своето официално развитие в страната в чистия си вид.

 Възраждането на Скаутското движение в България започва след 1991 г.  След близо 50 годишно отсъствие българското скаутство отново се завръща в световното Скаутско семейство.

Организацият на българските скаути има клубове в основните градове в страната като през последните 3 години се отбелязва значително повишаване на интереса към скаутското движение и формирането на нови клубове по градове.    Организацията разполага и с Национален скаутски център в Шумен, където редовно се провеждат, клубни, национални и международни лагери. Усилено се работи за изгрождоне на скаутските центрова в Плевен и Троян.

Тази година скаути от България  ще участват на Световното скаутско джамборе в Япония и на джаборето Yor`up във Франция, където участие ще вземат над 14000 хиляди скаути.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...