Акценти
Начало / Общество / Сериозни критики към медиите, публикували снимката на прободеното с нож дете

Сериозни критики към медиите, публикували снимката на прободеното с нож дете

Сериозни критики към няколко национални всекидневници, позволили си да публикуват шокиращия кадър на прободено с нож дете отправиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), съобщават от mediapool.

От АЕЖ са разпространили своя остра позиция към изданията „24 часа“, „Труд“, „Монитор“ и „Телеграф“, както и към многопрофилната болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, посочена като източник под кадъра.

„Настояваме Министерството на здравеопазването да отговори допустимо ли е лечебни заведения да предоставят на медиите снимки на деца-пациенти и изисква ли се в такива случаи съгласието на пострадалия или на негов законен представител. Призоваваме Агенцията за закрила на детето да предприеме действия в съответствие с правомощията си за защита на правата на детето от снимката“, пишат от АЕЖ.

В позицията на организацията се напомня, че според Етичния кодекс на българските медии (подписан от ръководствата на „24 часа“ и „Труд“, но не и от в. „Монитор” и „Телеграф”) журналистите не могат да публикуват „информация или снимки за личния живот на деца, освен ако не е от значителен обществен интерес“.
„Случаят с раненото в главата дете е пример за трагичен битов инцидент и в него не откриваме наличие на значителен обществен интерес, което би могло да регламентира излизането на снимката в медиите“, добавят от журналистическата организация.
„Този инцидент съвпада с новината от СЕМ за предприети мерки за предпазване на децата от порнографското съдържание, разпространявано от някои телевизионни канали. Това отново прави актуален въпросът защо в България няма орган, който може да предпази децата от шокиращо съдържание в друг тип медии – всеки преминал в петък покрай павилион за продажба на вестници, вижда ужасяващата снимка на първа страница на в. „24 часа“, без каквото и да било предупреждение“, се казва още в позицията на АЕЖ.
От Националната асоциация за приемна грижа също са осъдили остро поведението на посочените издания, посочват още от mediapool.
„Когато медии нарушават правата на децата, не възпитават гражданите в отговорно отношение към най-младите граждани. Това поведение, което нарушава Етичния кодекс на българските медии, е опасно и повече вреди, отколкото да помогне на пострадалото дете и на замесените в случая. Националната асоциация за приемна грижа е загрижена родителска организация и смята за важно да се потърси отговорност на редакторите и отговорните лица, допуснали публикуването на снимката без мисъл за правата и достойнството на пострадалото дете“, заявяват от асоциацията.
С подобна позиция излезе и Националната мрежа за децата, подчертавайки, че „подобни фотографии нарушават правата на децата, замесени в случая и са в противоречие със Закона за закрила на детето и Етичния кодекс на българските медии“.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...