Акценти
Начало / Общество / Свещички в памет на Пламен Горанов запалиха в Плевен

Свещички в памет на Пламен Горанов запалиха в Плевен

Сини свещички във формата на сърце в памет на Пламен Горанов запалиха тази вечер протестиращите в Плевен. Младият мъж се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна, а утрешният 6 март беше обявен за ден на национален траур. Единици плевенчани откликнаха на призива на десетината протестиращи да се присъединят и просто с минута мълчание да отдадат почит на Пламен.

„Трудно се запалва огън, когато е мокро”, така Пламен Кръстев от местния инициативен комитет на протестиращите отговори на въпроса с какво си обяснява пасивността на плевенчани. „Не мога да кажа, че ние нямаме гражданско общество, но може би съгражданите ни още не са дозрели. В България е много трудно да казваш истината и тя да се възприеме. Ние всички живеем в единен свят, и вашият, и моят ток е скъп. Но не всеки има желанието да излезе и да изрази мнението си – дали от страх или срам, не мога да си го обясня, не ми е ясно”, каза още Кръстев.

Във връзка с обявеното от ЧЕЗ, че заради новите цени на тока абонатите могат сами да засекат показанията на електромерите си и да ги заявят в дружеството, мъжът коментира, че дори това да се направи, няма начин да се докаже, че сметката е надписана. Пламен Кръстев допълни и че уредите не са сертифицирани по Български държавен стандарт. По думите му, те са внесени от ЧЕЗ, но къде са сертифицирани – не е ясно.

Кръстев уточни, че протести в Плевен са заявени до 10 март. След това, ако служебното правителство не отговаря на изискванията, които протестиращите поставиха пред президента, протестите ще продължат.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...