Акценти
Начало / Любопитно / Световният ден на метрологията е днес

Световният ден на метрологията е днес

ден метрология

20 май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 година. Този договор осигурява основата на кохерентна система за измервания по целия свят.
По традиция всяка година има конкретна тема, която е свързана с отбелязването на този ден и избраната за 2015-а е „Измервания и светлина”. През тази година Световният ден на метрологията е в съответствие с Международната година на светлината и на технологиите, основани на светлината, обявена от Генералната асамблея на ООН и организирана от Юнеско.
Метрологията, науката и прилагането на измерванията, играе централна роля при прилагането и подпомагането на технологии, основани на светлината било то за по-ефикасно производство на енергия, изучаването на промените в климата или оптимално осветление на домовете и градовете ни. На свой ред светлината е в основата на много от най-важните елементи на водещите най-нови измервателни технологии.
Националните метрологични институти по света непрекъснато усъвършенстват науката за измерванията чрез разработване и утвърждаване на нови методи за измерване, с необходимото ниво на сложност. Също така, те участват в сравнения, координирани от Международното бюро по мерки и теглилки (BIPM), за да бъде гарантирана надеждността на резултатите от измерванията в целия свят.
Много измервателни уреди се контролират със закон или са обект на нормативен контрол, например везните, използвани за претегляне на стоки в магазина, уредите за измерване на замърсяването на околната среда или средствата за измерване на консумираната енергия. Международната организация по законова метрология (OIML) разработва международни препоръки, целта на които е да се приведат в съответствие и хармонизират в световен мащаб изискванията за тези видови измервателни уреди.
Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на хората, работещи от името на всички целогодишно в междуправителствени и национални организации.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...