Акценти
Начало / Общество / Сватбени агенции се обявиха против новите по-високи такси за сключване на граждански брак

Сватбени агенции се обявиха против новите по-високи такси за сключване на граждански брак

Представители на Националното сдружение на сватбените услуги в Плевен се обявиха против планираното увеличение на таксите за сключване на граждански брак и съпътстващите го ритуали. Промяната в таксите става с приемане на проект за изменение и допълнение на Наредба 17, която общинските съветници ще разглеждат на предстоящата сесия на 7 ноември.

Много от младите хора искат да сключат брак на някое красиво, романтично място и желаят подписването да стане извън Общината, каза Правдолюба Маринова, председател на УС на Националното сдружение на сватбените услуги. В момента за изнасяне извън общината на Регистъра за гражданско състояние от страна на длъжностното лице бъдещите младоженци ще трябва да заплатят 150 лв. Няма яснота обаче, какво още е включено в тази сума, какви са условията и реда, по които може да стане това, уточни Маринова. Ако обаче утре общинските съветници приемат промените в Наредба 17, за изнасянето на Регистъра ще се наложи да се плаща 300 лв.

Явно е, че някой не е наясно и не прави разлика и между подписване на граждански брак, което е административна процедура, уредена със закон, и сватба – женитба с празненство и обичайните обреди, обикновено при сключване на брак, коментира Правдолюба Маринова. Затова и представителите на сватбени агенции недоумяват от заложените промени в Наредба 17, в която сумата за изнесено сключване на граждански брак в културни институти скача до 700 лв. Истината е, че все повече млади хора предпочитат да сключат граждански брак на места – емблеми за Плевен, каквито са например Регионалния исторически музей, Мавзолей – параклис “Св. Георги Победоносец”, Панорамата, Водната каскада. И в този случай те трябва да платят 700 лв. само за да са на това място, без да е осигурено нищо друго, обясни Маринова.

Мнението на сватбените агенти е и че Плевен не разполага със собствена зала за празнично-обредна дейност, за целта е пригодена зала “Катя Попова” / по същността си концертна/, и то само в почивни и празнични дни. По силата на Семейния кодекс пък длъжностното лице от служба ЕСГРАОН извършва акта “подписване”, но прилежащите ритуали – размяна на халки, брачни наздравици, тържествени слова и др., не са административна процедура и се извършват от сватбени агенти, ритуалчици, церемониалмайстори. Там, където има общински фирми за обредни дейности, това се прави от служители на тези фирми.

И тук възниква нов казус – в Плевен общинска фирма “Обредни дейности” няма. Затова и извършването на сватбени ритуали е на пазарен принцип.

На базата на всичко това, от Националното сдружение на сватбените услуги предлагат определянето на такси за извършване на сватбени церемонии да става при спазване духа и изискванията на Закона за местните данъци и такси, да се вземат предвид обедняването на хората, финансовата криза, ограничените възможности на младите хора. Затова агенциите смятат, че предложените такси са спорни. Не се знае какво се получава срещу тях, на каква база са изградени. И дават пример – в Сливен подписването в сградата на общината е безплатно, във Велико Търново – 20 лв. В Плевен за същото нещо се определя нова такса от 150 лв. при сега действаща 30 лв.

Що се отнася до ползването на специални места за сватбената церемония, то ползването на крепостта Хисар в Ловеч например, струва 320 лв. с включени шатра, арка, стойки, осветление, озвучаване, декорация и др. Ползването на хълма Царевец пък става срещу 1 000 лв., за които бъдещите младоженци ползват специални царски костюми за булката и младоженеца, царски корони, ефектно осветление на хълма, озвучаване, разходка и т.н. В Плевен се предлага такса от 700 лв. Срещу какво, питат от Националното сдружение на сватбените услуги.

На 29 октомври от сдружението са изпратили и обръщение до председателя на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов, както и до председателите на комисиите по общинска собственост, по финанси и бюджет, по икономика и туризъм, както и по култура и вероизповедания. В документа се казва: “Убедени сме, че сватбените ритуали, придружаващи подписването на граждански брак, са от изключително значение за младите хора, тяхната култура, възпитание  и морал. Не би трябвало да са трудно достъпни чрез високи размери на таксите. В същото време от разумни такси за сватбени ритуали биха спечелили всички – младите хора и родителите им, които плащат данъци, за да бъде Плевен това, което е; дребният бизнес – за да има шанс да предлага качествени и вълнуващи сватбени ритуали; бюджетът – за да има събираемост”.

На снимката /отляво на дясно/: Дора Калинова, член на УС на НССУ, Правдолюба Маринова, Ели Христова, член на УС, Николай Трифонов, председател на Контролния съвет

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...