Акценти
Начало / Общество / Сватбени агенции искат регламентиране на бранша, 60% от него бил в сивия сектор

Сватбени агенции искат регламентиране на бранша, 60% от него бил в сивия сектор

Правда Маринова

„Копърките” в сватбения бизнес ни изяждат хляба. В момента над 60% от него е в сивия сектор. Това заяви днес на пресконференция Правдолюба Маринова, председседател на Националното сдружение на сватбените услуги и агенции. Тя цитира данни на ЕСГРАО в Плевен, според които през миналата година в град Плевен има подписани 338 граждански брака, а в в областта са малко над 500. По наши изчисления през миналата година близо 34 000 са ползвали сватбени услуги и малко над 7 000 души са били ангажирани с тези услуги, обясни Маринова. На базата на тези данни от НССУА посочиха, че през миналата година за сватбени услуги в Плевен са се завъртяли над 2 млн. лв., като половината от тях са останали в ресторантьорския бизнес. Въпросът е колко от другия един милион са декларирани, питат от сдружението.

Те настояват да бъдат взети спешни мерки за регламентиране на бранша. Ако до края на тази година от НАП и плевенските депутати не предприемат стъпки за справяне със ситуацията, от 1 януари догодина  и ние минаваме в сивия сектор, заканиха се от сдружението.

Според Правда Маринова Министерството на финансите и Постоянната комисия по финанси и бюджет при Народното събрание е крайно време да потърсят експертното мнение на представители от сектора, да се почерпи и от европейския опит в тази сфера и да се създаде нормативна регулация, която да принуди работещите нелегално да излязат на светло. Регламентирането на бранша ще елиминира и политическата протекция, която в момента създава условия за неравнопоставеност между фирмите, предлагащи сватбени услуги, категорични са от НССУА. Искаме равен старт за дребния бизнес, който умира не само в Плевен, заявиха още от сдружението.

Конкретни предложения и искания те са оформили в заявления, които са изпратили до областния управител, до председателя на Общинския съвет в Плевен и до кмета.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...