Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Финансовото и вътрешното министерства унищожават документи

Румен Петков: Финансовото и вътрешното министерства унищожават документи

„Работещи в Министерство на вътрешните работи и в Министерство на финансите ми звъняха и тази сутрин, че се унищожават купища документация. Никой не може да каже какво е финансовото състояние на страната сега”, това съобщи на среща с журналисти в Плевен депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

Според него, на първо място в момента е необходимо да се организират предсрочни избори по най-бързия начин. Петков беше категоричен, че в ситуацията днес президентът Росен Плевнелиев носи цялата за формирането на един силен, професионален, компетентен управленски екип, който трябва да мине през политическите кабинети на министерствата, през агенциите до областните управи.

Като следваща задача депутатът постави ясното очертаване на 5-6 приоритета пред правителството като първата генерална задача е гарантиране на свободни и демократични избори. Втората генерална задача, по думите на депутата от левицата, е да се направи цялостен преглед на системите, като първостепенно на финансовата система и на системата за сигурността. „Служебното правителство трябва да има изрични правомощия в преговорния процес с Европейската комисия, защото навлизаме в заключителната фаза на преговорния процес с комисията по структурирането на бюджета ни за периода 2014 – 2020 год.”, напомни Румен Петков.

Според него, в прерогативите на служебното правителство вероятно ще е това да очертае няколко приоритета, защото ЕК очаква убедителни секторни стратегии от България. „Това служебно правителство ще носи отговорността за развитието на процесите и след изборите. И ако то не съумее да промени общата атмосфера, тази тенденция за липса на чуждестранни инвестиции ще стане не неуправляема, а трудно обратима”, предупреди народният представител.

Румен Петков заяви, че когато днес обществото казва, че политически партии не са необходими, това е естествено продължение на досегашното поведение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Каква е основната фразеология – „аз дадох на пенсионерите”, „аз дадох на спорта” и хората разбират, че не е нужно Народно събрание, че не е нужен Министерски съвет, достатъчен е човекът, който дава. И затова е тази омраза към демокрацията”, обясни мнението си депутатът. Според него, по същество това е институционално унижение, което вече е превърнато в подсъзнателното мислене на хората в обществена необходимост, която те изразяват – да няма партии и институции.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...