Акценти
Начало / Общество / Румен Петков: Притеснен съм какво ще правим след 20 септември

Румен Петков: Притеснен съм какво ще правим след 20 септември

„Ключовата дума за месец август в политическото пространство и обществото ще е „диалог”. Към днешна дата единствената институция, която проявява ясно изразен стремеж към диалог, е правителството”, изрази мнението си бившият народен представител от Коалиция за България Румен Петков. Според него много важен проблем на дневен ред е успокояването на обществото, а БСП като партия е пропуснала да бъде активната страна в ситуирането на политически диалог – между парламентарно представените партии, диалог между управляващото мнозинство, синдикати и работодатели, диалог с неправителствените организации.

„Аз се боя, че ние като партия повтаряме една грешка от 1996 год. – да вървим след събитията и под техния натиск. Ние сме в кондиция, имаме ресурс, нас избори не ни притесняват. Ако бяхме обаче активната страна, трябваше този диалог да сме го приключили, обществото да е успокоено и правителството да работи нормално и ефективно. Всеки ден трябваше да започва с въпрос към депутатите от ГЕРБ: Уважаеми господа, с какво си храните семействата като не ходите на работа и не взимате заплати? Трябваше ние да ги върнем в Парламента, а не те да се върнат сами. Вгледани в собствения си пъп, пропуснахме шанса да сме активния фактор, което е много груба политическа грешка”, допълни Петков.

По личното му мнение, нещата щяха да са различни, ако левицата беше излязла и казала, че изборите за евродепутати догодина ще ги съчетае с предсрочни парламентарни, като в този период от време предлага решаването на 5 ключови въпроса, свързани със заетостта, здравеопазването и икономическото развитие. „Ние пропуснахме този шанс и аз съм притеснен как ще стигнем средата на септември. Сега ще се справим, до ваканцията. Но какво правим от 20 септември нататък? Това е въпрос, на който трябва да има ясен отговор. БСП трябва да е активният фактор, който да каже – да, нормално е Парламентът да почива през август, но ръководството на левицата трябва да инициира и гарантира публичен ефективен диалог с парламентарно представените партии с изключение на „Атака”, те не могат да са конструктивен фактор и това е видимо”, беше категоричен екс депутатът.

Според Румен Петков правителството на Орешарски трябва да бъде подкрепено, но с конкретни ангажименти, разположени във времето. Евентуална оставка веднага ще удари първо именно обществото и не е ясно каква цена ще плати то. „Ясно е, че през август, в една или друга степен, протестите ще утихнат. Но аз не съм убеден, че през септември ще продължи спокойствието в центъра на столицата”, каза още Петков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...