Начало / Политика / Румен Петков: Плевенският бизнес ще загуби до 250 млн. евро без „Южен поток“

Румен Петков: Плевенският бизнес ще загуби до 250 млн. евро без „Южен поток“

SAM_6370-АБВ

Ако „Южен поток“ заобиколи България, след трагедията със „Син поток“ това ще бъда катастрофа за страната, заяви днес на пресконференция на АБВ в Плевен зам.-председателят на партията Румен Петков. Страната ни от основен разпределител на нефт и газ ще се превърне в потребител. Диверсификацията ще придобие най-извратената си форма – ще купуваме руски газ от Турция, допълни той.

Загубвайки „Южен поток“, България губи, 1 млр. евро и 5 хил. работни места, а загубата за плевенския строителен бизнес в частност е 200-250 млн. евро, тъй като част от трасето минава през Плевенска област, каза още Петков. Отделно държавният бюджет губи 1 млрд. лв. от ДДС.

Миналия месец е изтекъл срокът на строителното разрешение за изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщи още зам.-председателят на АБВ. И това става, докато Турция подписа с Русия договор за строителството на четири атомни реактора на своя територия. Депутатът от АБВ Крили Цочев ще подготви питане в парламента за възможностите и технологията за издаване на ново строително разрешение за АЕЦ „Белене“, информира Петков. Аз твърдя, че има чуждестранен инвеститор, готов да строи АЕЦ „Белене“, поради което е особено важно издаването на ново строително разрешение, подчерта той. Иначе следващата стъпка е страната ни да купува ток от Турция. Без АЕЦ „Белене“ след 20-тина години България слиза от картата на страните, произвеждащи атомна енергия, каза още политикът. За всичко това е виновна безотговорността на Драгомир Стойнев, Пламен Орешарски и на Сергей Станишев, бе категоричен Румен Петков. Той добави, че докато е протичала предизборната кампания, БСП е знаела за изтичането на строителното разрешение за АЕЦ „Белене“ и въпреки това нейните представители говореха, че те възнамеряват да се строи атомната централа. Ако в България имаше прокуратура, то тя трябваше да търси съдебна отговорност за злоупотреба с власт към Пламен Орешарски за стореното по отношение на „Южен поток“, бяха острите думи на Румен Петков адрес на бившия министър-председател.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...