Акценти
Начало / Любопитно / Ротвайлерът на шефа на чистотата в Плевен стана шампион

Ротвайлерът на шефа на чистотата в Плевен стана шампион

DSCN3358.JPG1

Ротвайлерът Зита на Симеон Димитров, шеф на фирма „Чистота” в Плевен, стана шампион на вчерашната киноложка изложба, организирана от Българската републиканска федерация по кинология /БРФК/ в парк „Кайлъка” в Плевен. Зита е на 15 месеца и половина, клас интермедия. Младата дама срази конкуренцията с качествата, които притежава – много добър ексетериор и добра рингова дресура и възпитание.

Въпреки неголямата си възраст, Зита вече е млад шампион на 4 държави, има участия в над 20 изложби, от които е спечелила 17. Това е първата й титла, спечелена като куче, състезаващо се в големите класове – клас интермедия и открит клас. Така че това е първото й сериозно постижение, сподели гордият собственик. Зита срази конкуренцията на 6 кучета от собствената си порода – 3 мъжки и 3 женски, румънски и български кучета. В нейната група се състезават 12 кучета от различни породи, като тя елиминира и тях по пътя към титлата. На финала победителите от всички групи се борят за признанието най-красиво куче на изложбата, но Зита е непобедима. Днес тя се състезава както за същата титла от втората киноложка международна изложба в Плевен, така и за титлите шампион на Грузия и шампион на Азербайджан.

DSCN3335

Димитров отглежда ротвайлери от години. Кучетата са с много добър темперамент, с уравновесена психика, противно на наложеното мнение, че са агресивни, поясни той. Всички кучета, като потомци на вълците са агресивни. Въпрос на възпитание и отношение е четириногият да се проявява по един или друг начин.

Един бъдещ шампион изисква много грижи и внимание. Първо трябва да бъде подбран перспективен екземпляр, какъвто е случаят със Зита. Нейното родословие е от Германия и то ясно говори, че тя ще има необходимите анатомични заложби. След това собствениците се грижат за нея така, че да израсне здрава и пълноценна състезателка, осигуряват й тренировки и обучение. Тъй като е  представител на порода с охранителни функции, Зита се учи както на рингово поведение, така и да изпълнява отделни команди, да реагира адекватно на специализирани изпитания и предизвикателства, разказа нейният собственик. На тази възраст Зита си хапва по два пъти на ден. Като порасне достатъчно, ще премине на еднодневно хранене.

DSCN3294

Две международни изложби с ранг CACIB се провеждат в почивните дни в Плевен. На популярен език това означава претендент за международен шампион по красота. Паралелно вървят и по две изложби на Грузия и на Азербайджан, с ранг CAC – претендент за национален шампион по красота. Изложбите са организирани от Българската републиканска федерация по кинология /БРФК/. За получаване на титлата национален шампион на Грузия, Азербайджан или България кучето трябва да има оценки от различни съдии.

Кучетата, участници в изложбите, са над 100 – от различни породи и държави. Количеството не е голямо, но пък качеството е високо, коментира за infopleven Красимир Тодоров, съдия от БРФК и домакин на събитието. Събитието се превърна в истински празник за почитателите на четириногите. Представители на Румъния, Франция, Полша, Сърбия и други държави се конкурират добронамерено и с много позитивизъм. Съдиите на състезанията са от Сърбия и България.

DSCN3316.JPG1

Кучетата се състезават в пет кръга – за двойка кучета, развъдна група, група на потомци, ще има още кръг за дете с куче, в който могат да участват деца от 7 до 13 г., и кръг за млад водач – за младежи от 13 до 17 г. Ще има и една специална група за професионални водачи над 18 г.

Победителите във всеки клас – междинен, открит, работен  и шампиони, получават титла САС. Кучетата, с две титли САС, получени на две изложби в една седмица, могат да вземат сертификат за титла Шампион на България. Същото е валидно и за кучета в клас млади – Млад Шампион на България.

Състезанията в Плевен продължават.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...