Акценти
Начало / Култура / Родители молят кмета за финансова подкрепа за балетната школа на читалище „Съгласие”

Родители молят кмета за финансова подкрепа за балетната школа на читалище „Съгласие”


балет

Писмо до кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков и до председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов саизпратили 55 родители на възпитаници на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“. Поводът за писмото е предстоящият 60-годишен юбилей на формацията и необходимостта от осигуряване на финансова подкрепа за дейността й.

В момента в школата се обучават повече от 100 деца, колкото едно малко училище, посочват родителите.

В писмото се казва: „ Ние, родителите на възпитаниците на Балетната школа при читалище “Съгласие 1869”, се обръщаме към Вас и към уважаемите господа – управляващи и стопани на нашия град,  с надеждата, че съзнавайки, колко важно и отговорно е съхраняването на духовността на нашите деца, днес и утре, с необходимия ангажимент ще откликнете на нашите очаквания.  Балетната школа е единственото място в Плевен където може да се учи балет, а нейната продукция  – концерти и спектакли,на високо художествено ниво,  запълва  една ниша в музикалния живот на града ни. Като родители дълбоко ценим желанието и избора на децата си да се занимават с това изкуство и сме сигурни, че вие също уважавате техния и на педагозите им труд ,който в много отношения няма аналог, дори и в национален мащаб.

В тази връзка ние Ви молим  да разгледате ролята и мястото на Балетната школа и нейното значимо присъствие в културния живот на Плевен вече шест десетилетия,  и финансово да подкрепите усилията на всички, свързани с нейната достойна дейност”.

В писмото се посочва още, че „подобна подкрепа не е самоцелно – този акт би  създал възможност на повече деца да се занимават с балет, както и по-дълъг живот на великолепните постановки на школата.Позволяваме си това и в един особен момент – отбелязването на 60 годишния юбилей на формацията, за което честване вече се подготвя и нова постановка”.

Копие от писмото е изпратено и до председателя на Постоянната комисия по култура към ОбС Чавдар Велинов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...