Акценти
Начало / Икономика / Рибата няма да поскъпва за Никулден, категорични са търговците

Рибата няма да поскъпва за Никулден, категорични са търговците

SAM_6298-риба НикулденРибата няма да поскъпва за Никулден, обещават търговците в Плевен.  Най-продавани са традиционният за празника шаран и толстолобът, категорични са в магазините. Масово е заредено с живи шарани. Някъде като допълнителна екстра на място почистват рибата, без това да оскъпява пазаруването. Още отсега купувачите на риба са се намножили сериозно, а до Никулден има още време. Шаранът се продава масово за 5,40 лв./кг, толстолобът струва средно 5,30 лв./кг.

Разнообразието на риба в магазините е голямо. Значително е предлагането на таранка – 2,30 лв; сом – 5,90 – 8,40 лв.; кефал от Гърция – 4 лв.; сьомга от Норвегия – 19,50 лв.; пъстърва – 8,90 лв.; ципура и лаврак от Гърция– 13,50 и др. Има амур, щука и замразена скумрия, като цената им варира между 5 и 6 лв. за килограм.

В навечерието на празника са засилени проверките от представители на Изпълнителна агенция по рибарство и Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от там. Целта е да не се допуска продажбата на риба с неустановен произход, тя да не се търгува на нерегламентирани места, за да не бъде застрашено здравето на потребителите.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...