Акценти
Начало / Крими / Рецидивист се жалва от тежка присъда, Окръжният съд смята обратното

Рецидивист се жалва от тежка присъда, Окръжният съд смята обратното

--_1_~1-съдебна палата

Осъден на 2 години строг затвор за кражбата на 17 метални тръби от гара Плевен – Запад, обжалва присъдата си от Плевенския районен съд, но по-горната инстанция – Окръжният, не само я потвърди, но и от мотивите става ясно, че дори я намира за лека. Все пак с решение от вчера Окръжен съд – Плевен, потвърждава, че мъжът трябва да остане 2 години зад решетките. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив.

Кражбата на тръбите, собственост на „Национална компания железопътна инфраструктура“,  е извършена на 29 април миналата година. Осъденият А.К.В. действал добре подготвен – използвал апарат за газопламъчно рязане, имал газова бутилка, гаечен ключ и клещи. Имал и неизвестен съучастник. Въпреки това той не успял да отнесе тръбите, не защото се отказал в последния момент, а  понеже бил заловен. Мъжът направил самопризнания, което му донесло полагащото се по закон намаление с 1/3 на наказанието – 3-годишната присъда станала на 2 г. Въпреки това крадецът я обжалва, защото според него не е справедлива, а престъплението – не е доказано.

Тъкмо на обратното мнение са обаче магистратите от по-висшата инстанция – Окръжен съд –Плевен.  Мъжът сам е избрал да бъде съден по облекчената процедура, разказал е подробно за кражбата, а това му донесло солидна облага – година по-малко зад решетките. В мотивите на Окръжния съд подробно се описва, че А.К.Т. има многобройни предишни осъждания. Започнал като непълнолетен, а престъпната му кариера е вървяла възходящо във времето с извършването на нови и нови закононарушения. Дори кражбата на въпросните тръби на гара Плевен-Запад, става малко след като е излязъл от затвора. Досегашната снизходителност на Темида осъденият е приел за безнаказаност, смятат магистратите от по-висшата инстанция. Дори на първото заседание по делото за тръбите той не дошъл без никаква причина – потвърждение, че не му пука за реда и закона. А сегашната му жалба от уж несправедливо наказание съдът тълкува като чувство за безнаказаност, граничещо със злоупотреба с права. Затова в мотивите на магистратите е заявено, че на осъдения са му нужни „по-интензивни мерки“ за възпитание и възпиране.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...