Начало / Общество / Реките в Плевенско са под праговете за опасни води, очаква се повишение

Реките в Плевенско са под праговете за опасни води, очаква се повишение

Нивата на реките в област Плевен остават почти без промяна за последното денонощие, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология преваляванията през това денонощие в Централна ще са със сумарни количества на валежа до 10-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 19 до 8 ч. на 20 октомври) повишения с до +16 см са регистрирани в долното течение на река Искър. Повишение от +11 см е отчетено на реката в района на село Ореховица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са с колебания на водните нива от -8 см до +38 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре са възможни повишения на водните нива в следствие на прогнозираните валежи на реките: Тимок, Видбол, Арчар, Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. От утре ще започне и покачване на водните нива на реките във водосбора.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...