Акценти
Начало / Общество / Разработват пространствена схема на област Плевен

Разработват пространствена схема на област Плевен

Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен ще бъде разработена в рамките на проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”. Тя е предвидена в дейност 6 по проекта – разработване и изпълнение на пилотни проекти, това уточняват от пресцентъра на Областната администрация. Схемата обхваща цялата територия на 11-те общини, а при подготвянето й ще бъдат отчетени и връзките със съседните територии, в това число и трансгранични.

Ще се съобразим с последните  изменения на Закона за регионалното развитие, допълни експертът от дружеството изпълнител по проекта доц. д-р Стелиян Димитров. Идеята е да се разработи стратегически документ, чрез който да се даде ясна визия за това как чисто пространствено ще се развива област Плевен, какви модели на устройство на територията ще се прилагат и какви са стратегическите интереси на местната общност и държавата в тази връзка.

По време на работната среща на партньорите по проекта беше представено и свършеното до този момент. Вече е събрана и предадена първичната база с географски данни, на чиято основа ще се разработват моделите, представен е и интернет базирания ГИС /Географска информационна система/ портал, чрез който системата ще се ползва от местата общност или ще се виждат съответните модели на устройство на територията. Миналият месец юни е завършен и предаден и анализ на територията, което ще даде отправна точка за разработването на стратегията, т.е. какъв е статута на областта, уточни доц. Димитров.

Предстои да бъде представен проект за концепция за пространствено развитие. Преди да бъде обаче одобрен и приет, той ще премине и две публични обсъждания, едното от които ще до края на август.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...