Начало / Култура / Различността на петима автори в обща изложба на приятели

Различността на петима автори в обща изложба на приятели

В Изложбена зала „Христо Бояджиев” в Плевен нови творби подредиха  акад. Светлин Русев, проф. Валентин Колев, Милко Божков, Иван Велчев – Йово и Петко Цонев.

Началото на тези съвместни изяви е през 2004 г., поставено от тримата приятели Колев, Божков и Велчев. По-късно към тях се присъединява акад. Светлин Русев, а от две години групата се увеличи и с Цонев – лекар по професия, изкушен от фотографията.

„След като допуснаха един пенсионер, по неведомите пътища на изложбата пристигна и един лекар хирург – за щастие не да оперира, а да покаже свои виждания във фотографията”, така описа сформирането на групата акад. Светлин Русев при представянето на изложбата, която определи като „различна, авторска, което я прави неповторима”.

Именно тази различност е обединителната нишка в изложбата, която провокира зрителя и задържа интереса му към съвместните изяви на групата творци.

Но според акад. Русев става все по-трудно за един сериозен автор да привлече вниманието, тъй като се променят човешките и духовните ценности, а изкуството се обезценява. „Сега, за да оцелее един сериозен художник, е нужно много повече усилие и характер”, смята академикът.Според него, в момента за истинския творец е по-добре да не се вслушва в пазара, за да не прави компромиси и да не губи своята индивидуалност. „Иначе пазарът ще го убие, както прави с тези, които се съобразяват с него”, категоричен е Светлин Русев, според когото пазарът не винаги е най-високата мярка.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...