Акценти
Начало / Общество / Пътните полицаи излязоха с препоръки към пешеходците, за да осигурят безопасността си на пътя през зимата

Пътните полицаи излязоха с препоръки към пешеходците, за да осигурят безопасността си на пътя през зимата

зима замъглено стъкло

Обозначете се, бъдете видими отдалече – с този призив започват серията от препоръки към пешеходците, с които пътните полицаи апелират за тяхната по-голяма отговорност към личната им безопасност на пътя. Те съветват пешеходците, особено децата и по-възрастните хора, по възможност да се снабдят със светлоотразители, които да носят върху горните си дрехи. Може да се използва и светлоотразителна жилетка или допълнително закрепени светлоотразяващи елементи на ръчния багаж, предлагат полицаите, за да  са видими пешеходците  за шофьорите отдалече.

Не забравяйте, че пешеходецът с тъмни дрехи, е трудно забележим и рискът от настъпването на пътен инцидент е още по-голям, обръщат внимание от Пътна полиция.

От там напомнят на пешеходците в мрачните зимни дни да не бързат да пресичат платното.  Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да отмине и едва тогава преминете безопасно на отсрещната страна. Това е задължително, ако пътната настилката е  заснежена или заледена. Удълженият спирачен път при такива условия, в съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост,  намаляват драстично времето за реакция на шофьора, за да предпази пешеходците.

Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт, не догонвайте потеглящо транспортно средство – опасността от подхлъзване е голяма, както и да се озовете под колелата на автобуса или тролея.

При слизане, не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки, съветват още от Пътна полиция. .

При движение извън населените места в тъмната част на денонощието, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток. Ако има банкет, трябва да се движите по него. Така навреме ще видите приближаващия автомобил.Помнете: водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ, особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство!  Движещите се пеша при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация е важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...