Начало / На фокус / Първи патронен празник отпразнува ОУ „Валери Петров” в Плевен (снимки)

Първи патронен празник отпразнува ОУ „Валери Петров” в Плевен (снимки)

Най-новото училище в Плевен – Основно училище „Валери Петров”, днес отпразнува първия си патронен празник. Скъпи гости на тържеството, което се състоя в  Драматичния театър, бяха наследниците на акад. Валери Петров – внуците му  Ани Хаджимишева и Огнян Самоковлийски и техните деца Ева, Ема, Ида, София и Катерина.

Днес, пред паметта на нашия патрон Валери Петров, можем гордо да заявим: Ние се справихме, каза в приветственото си обръщение директорът на училището Ирен Димитрова, припомняйки трудностите, през които са преминали след отделянето им от Езиковата гимназия и обособяването им като самостоятелно училище. „Нова администрация, нова документация, 538 ученици в 22 паралелки, разположени в две сгради. Благодарение огромната мотивация, усилията  и енергията на целия училищен екип, както и на натрупания опит в предишните 35 години, ние успяхме. Постигнахме пъстър и разнообразен училищен живот, учениците ни спечелиха множество награди”, с гордост заяви Ирен Димитрова.  Тя не спести и голямата им болка  – липсата на общ дом, който  да  събере всички заедно под общ покрив, за да се справят по-успешно с предизвикателствата. „Вярвам, че този  проблем ще бъде решен с подкрепата на родителската общност и на институциите. И да не забравяме, че не сградата прави училището, училището го правим ние – учителите, учениците, родителите”, подчерта директорката.

Гости на днешното тържество бяха Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Татяна Божинова – зам.-областен управител на Област Плевен, представители на РУО – Плевен, на Обществения съвет към ОУ „Валери Петров”, директори на училища,  приятели.

С поздрав към учениците и учителите се обърна кметът Георг Спартански, превръщайки го в малък изпит по чужди езици. Спартански провокира децата да кажат „Аз обичам Плевен” на различни езици, като активно им помагаше. „Учете чужди езици, защото всеки чужд език е един нов  нов прозорец, отворен широко към света. Пожелавам ви да бъдете здрави, да бъдете все така умни и красиви, винаги да обичате Плевен”, пожела им той, като не пропусна да отбележи, че да обичаш своя град означава да го пазиш чист, да не го повреждаш, да помагаш да става все по-красив, така че където и да отидеш да се гордееш с него.

Преди да поднесе красив букет на директорката Ирен Димитрова Георг Спартански  призова децата да се гордеят, че учат в училище, което носи името на един голям българин. „Валери Петров е личност, която би била украшение и гордост за всяка световна нация. Един от най-големите умове за 20 век на българската нация”, подчерта той.

Да се гордеят с името на патрона на училището си пожела и зам.-областният управител Татяна Божинова .  „Бъдете здрави и смели в мечтите си, стремете се към върха и заслужете успеха”, каза още тя.

Големи успехи на училището и на неговите ученици пожела и внукът на акад. Валери Петров – Огнян Самоковлийски. Той изрази голямата си радост от факта, че точно училище носи името на Валери Петров. „Училище, в което най-малките се учат да четат и пишат на български език. Бели листчета, както ги наричаше Валери Петров, на които предстои да се напише нещо много хубаво”, каза внукът на поета.

Поздравителни адреси по повод патронния празник на училището бяха изпратили председателят на Общинския съвет – Мартин :итев, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, директори на училища и институции.

Тържеството продължи с изпълнения на малките таланти от училището. Специален поздрав поднесоха изпълнителите от Фолклорен ансамбъл „Мизия” и хип-хоп формация.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...