Акценти
Начало / Общество / Пчеларството е голямата любов на 20-годишния Милен Иванов

Пчеларството е голямата любов на 20-годишния Милен Иванов

DSCN6199

20-годишният Милен Иванов от село Остров, Врачанско, се грижи за 140 кошера заедно с родителите си и вижда бъдещето си, свързано с тях. Младежът взе приза за най-проспериращ млад пчелар през 2013 г. от 12-тото Международно пчеларско изложение, което се проведе в Плевен от 7 до 9 февруари.

Милен е студент в град Свищов, втори курс, специалност „Екомениджмънт”.

Запалил се по пчеларството благодарение на родителите си, които започват заниманията си в тази сфера с 5 пчелни семейства. „Аз помагах във всички дейности и постепенно се запалих по пчеларството. В момента се грижа за 140 кошера и участвам по Програма за развитие на селските райони „Млад фермер”, разказа той. Добивът от кошерите му е около 7 тона мед на година.

Младежът признава, че пчеларството за него е любов. Обича го и вече от две години се занимава професионално с него, след като през 2012 година става земеделски производител, а след това и млад фермер. „Най-интересният мед, който произвеждам, за мен е от магарешки бодил. Той е известен още като българската виагра. Освен него произвеждам и други видове мед – акациев, липов, слънчогледов и рапичен”, сподели той.

Признава, че в България медът се търси, но изкупните му цени са много ниски – до 4,30 лева на килограм, а реално трябвало да струва 10 лева.  Младежът търси реализация на продукцията си и зад граница, но още не е намерил добър вариант, тъй като предлагат същите изкупни цени като в България.

„В бъдеще искам да се занимавам с пчеларство. Да имам свои кошери и сам да се грижа за тях. Искам да създам образцов пчелин. Планирам да отглеждам до 400 кошера сам”, добави той.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...