Акценти
Начало / Общество / Проф. Стойков: Благодаря на плевенските граждани за толерантното отношение към всички етноси

Проф. Стойков: Благодаря на плевенските граждани за толерантното отношение към всички етноси

Благодаря на плевенските граждани, които преди 70 години и сега проявяват чувство на толерантност, коректност и човеколюбие не само спрямо евреите, а и спрямо всички етноси, живеещи на територията на община Плевен. Това каза пред журналисти днес кметът проф. Димитър Стойков по повод удостояването на плевенската общественост с най-престижната награда на Организацията на евреите в България – „Шофар”.

Отличието беше връчено на тържествена церемония в зала „България” вчера по повод 70 години от спасяването на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста. Тя се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев и в нея са участвали министри, посланици, висши духовници.

Наградата „Шофар” се връчва на хора и личности, имащи изключителни заслуги за спасяването на българските евреи, като тази година по решение на еврейската общност с нея се отличават  градовете, общността на които е съдействала за спасяването на еврейски семейства  от лагерите на смъртта.

В Плевен от ешелоните на смъртта са били спасени близо 3 000, припомни проф. Стойков. Рискът, поет от плевенските семейства, в които са настанени тези евреи е върховен израз на човеколюбие и толерантно отношение, затова съм горд с получаването на тази награда, подчерта кметът. Той е имал възможност да усети лично признателността на евреите към българския народ по време на специализацията в Израел през 1995 г. В Израел не са забравили концлагерите и Холокоста, но помнят и са изключително благодарни на България, която е единствената страна в Европа спасява своята еврейска общност, каза кметът.

Той съобщи, че ще бъде предложено на Общинския съвет да вземе решение престижната награда да бъде предоставена на Регионалния исторически музей в Плевен, защото, по думите му, тя е награда за всички плевенчани и трябва да бъде видяна от колкото е възможно повече хора.

С престижната награда са удостоени още градовете София, Пловдив, Кюстендил, Дупница, Лом, Стара Загора, Сомовит, Варна, Бургас, Русе и Шумен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...