Акценти
Начало / Крими / Прокуратурата в Плевен задържа за  72 часа български граждани, обявени за международно издирване

Прокуратурата в Плевен задържа за  72 часа български граждани, обявени за международно издирване

Окръжна прокуратура – Плевен, с постановление на наблюдаващ прокурор задържа за срок от 72 часа български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

М. Х., е обявен за международно издирване с  Европейска заповед за арест, издадена от компетентните власти в Кралство Испания, гр. Валенсия, във връзка с трафик на културни цености. Същият е обявен за международно издирване, регистриран в ШИС ІІ, с шенгенски индентификатор от испанските власти.

На 23.10.2018 г. М. Х. е открит  на територията на страната от полицейските органи и е задържан за срок от 24 часа на основание ЗМВР.

С постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за срок от 72 часа до явяването му пред  Окръжен съд – Плевен и вземане на мярка временно задържане под стража, с оглед осигуряване на присъствието му в производството по екстрадиране.

След преценка на материалите по делото  Окръжна прокуратура – Плевен ще внесе в съда искане за  образуване на  съдебно производство по реда на чл. 44 от ЗЕЕЗА, след разглеждането на което съдът да се произнесе по допускане на предаването на българския гражданин на искащата държава.

Също за срок от 72 часа са задържани други двама български гражданин, обявени за международно издирване с Европейска заповед за арест.

Спрямо българският гражданин Г. В. е издадена  Европейска заповед за арест от компетентните власти в Кралство Испания на 08.10.2018 г., като лицето е обявено за международно издирване във връзка с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари.

Българската гражданка Г. В. също се издирва с Европейска заповед за арест, издадена от компетентните власти в Кралство Испания, първоинстанционен съд в гр. Херона, област Каталуния. Лицето е обявено за международно издирване във връзка с трафик на хора с цел склоняване към проституция. Същата е обявена за международно издирване, регистрирана в ШИС ІІ, с шенгенски индентификатор от испанските власти.

На 23.10.2018 г. двете лица са открити на територията на страната и задържани от полицейските органи.

С постановление на наблюдаващ прокурор лицата са задържани за срок от 72 часа до явяването им пред  Окръжен съд – Плевен и вземане на мярка временно задържане под стража, с оглед осигуряване на присъствието им в производството по екстрадиране.

След преценка на материалите по делата  Окръжна прокуратура – Плевен ще внесе в съда искания за  образуване на  съдебни производства по реда на чл. 44 от ЗЕЕЗА.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...