Начало / Образование / Проблем с покрива на детска градина „Ралица” в Плевен налага неотложен ремонт

Проблем с покрива на детска градина „Ралица” в Плевен налага неотложен ремонт

С писмо до Председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев родители алармират за неотложен проблем със сградата на Детска градина 12 „Ралица“ в Плевен. В резултат на течове вторият етаж на детското заведение на практика е неизползваем. Разрешаването на проблема с покрива на детското заведение действително не търпи отлагане, установи при проверката си на място Мартин Митев.

„Притеснението на родителите, а и на учителите и обслужващия персонал идва от това, че от години покривът на детското заведение се нуждае от ремонт. Тази година вече ситуацията е трагична“, се казва в писмото, изпратено до Председателя на местния парламент. В него се посочва още, че ДГ „Ралица” е била частично ремонтирана и оборудвана по проект „Подпомагане подготовката за училище на деца в уязвимо положение във възрастовата група от 3 до 6 години, чрез подобряване достъпа до качествени предучилищни образователни и социални дейности за бедните деца и децата в неравностойно положение на територията на община Плевен”. Проектът е реализиран по Програма BG06 „Деца и младежи в риск“, Компонент 2 „Деца в риск“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Ремонт на покрива обаче в тези дейности не е бил предвиден. „Затова търсим Вас – ако имате възможност да съдействате за разрешаване на проблема, който не е на едно или две деца. Касае се за здравето и безопасността на близо 100 момичета и момчета“, завършва писмото на родителите.

Проблемът с покрива не е от сега, но тази година разрешаването му действително не търпи никакво отлагане, заяви пред Председателя на Общинския съвет и директорът на детската градина Геновева Иванова. Двамата направиха и оглед на проблемните места в сградата. В една от занималните на втория етаж ясно се вижда мухъл и течове по стените. Някои от леглата на децата, които са нови, също са поразени от влагата. Миризмата на мухъл се усеща още с влизането в сградата, а след последните валежи течове са се появили и в стълбищата.

Действително ситуацията с покрива е доста притеснителна и нещата видимо не търпят отлагане, заяви след огледа Мартин Митев. По време на разговора си с г-жа Иванова той отбеляза, че детска градина „Ралица“ е включена в проект „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието. Факт е обаче, че с всички условности този обект ще стартира най-рано през 2018 година, посочи Председателят на Общински съвет. В тази връзка спешно е необходимо да бъде извършен авариен ремонт на приблизително ¼ от покрива на градината, за да може тя да функционира нормално през наближаващия есенно – зимен сезон, допълни той.

За неотложния проблем с покрива на детска градина „Ралица“ Председателят на Общинския съвет е информирал подробно и общинска администрация. Имам личното уверение от Кмета на Плевен, че ще бъдат предприети нужните мерки за справяне със ситуацията, съобщи Мартин Митев.

Около 6 000 лв. ще са необходими за ремонт на течащия покрив на детската градина, стана ясно на редовното оперативно заседание в Общината, което се проведе в началото на седмицата.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...