Акценти
Начало / Общество / Приемат предложения на граждани за управлението на Деветашката пещера

Приемат предложения на граждани за управлението на Деветашката пещера

Деветашка  пещера

Предложения по плана за управление на Деветашката пещера се приемат до 18 юли, като писмените становища се подават в Община Ловеч, информират от местната администрация. Проектът на плана бе коментиран на обществено обсъждане на 8 юли.

Това е официална процедура по Закона за защитените територии, която дава възможност на обществеността и гражданите да заявят своите възражения, коментари и допълнения по плана за управление. Постъпилите становища и самият план ще бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите, което ще вземе окончателното решение за съдържанието на плана на базата на становищата и мнението на авторите на работния текст.

На общественото обсъждане присъстваха представители на авторския колектив, разработил плана, на Община Ловеч, НСЗП, РИОСВ – Плевен, кметствата в Деветаки и Дойренци, граждани.

Тези, които не са запознали с плана, може да го направят на интернет страницата на община Ловеч.

След утвърждаването му от МОСВ планът е със статут на закон и важи за период от 10 години. Целта му е да синхронизира развитието на обекта като туристическа дестинация с неговото значение като природен феномен, местообитание на редки видове и паметник на културното наследство. Ограниченията и препоръките в плана целят да се гарантира устойчивото ползване на обекта и той да бъде съхранен при очаквания увеличен туристопоток.

Това е първият план за управление на пещера в България и един от малкото планове за управление на природна забележителност. Изработен е от „Екологичен център“ ЕООД и Зелени Балкани по задание на Община Ловеч, която управлява обекта по решение на МОСВ и МС. Общината планира изграждането на посетителска част и информационен център, насочени към защитената територия, за което й е предоставен специален имот от Министерския съвет.

Разработването на плана за управление е израз на готовността на община Ловеч за устойчиво стопанисване и управление на Деветашката пещера и дългосрочно опазване на нейното природно и културно наследство.

В разработването участва екип от експерти  в различни области – от опазването на прилепите, до културното наследство (експерти от Националния природонаучен музей – БАН, Българската федерация по спелеология, Регионалния исторически музей – Ловеч, и други).

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...