Акценти
Начало / Икономика / Премиерът Бойко Борисов дойде в Плевен за подписването на договора за Водния цикъл

Премиерът Бойко Борисов дойде в Плевен за подписването на договора за Водния цикъл

Днес в Плевен официално беше подписан договорът за изпълнението на проект „Интегриран воден цикъл Плевен-Долна Митрополия”. Под документа подписите си сложиха кметът на Плевен – Георг Спартански, кметът на Долна Митрополия – Поля Цоновска, и министърът на околната среда и водите – Ивелина Василева. На церемонията  присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Общият  размер на инвестицията по проекта е 117 150 300 лева, от които близо 87 млн. лв. са европейски средства, а малко над 10  млн. лв. са средствата, които ще трябва да се осигурят от общините, размерът на ДДС е 19 млн.лв..

Това е най-мащабният проект, който към момента се реализа по ОП „Околна среда 2014-2020 г“, подчерта министър Ивелина Василева. Тя акцентира, че това е първият проект, който ще се реализира от две общини и той е от изключителна важност за здравето на хората.

По проекта ще бъде реконструирана и модернизирана пречиствателната станция за отпадъчни води в Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник. Пречиствателната станция  е построена през 80-те години на миналия век, въведена е в експлоатация  през 1990 г.  В момента повечето съоръжения и сградният фонд са амортизирани.  Съоръжението ще бъде напълно модернизирано,  което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води в съответствие с изискванията на ЕС и националното законодателство за опазване на околната среда. Предвижда се от получените утайки да се произвежда биогаз, който чрез когенерация ще захранва енергийните нужди на станцията.

Важна част от проекта е и изграждането на водния цикъл на четири населени места – Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник, които са разположени по поречието на река Вит и в нейния водосбор. Населението ползва септични ями, което крие рискове от тяхното преливане и замърсяване на околната среда, а част от отпадъчните води се заустват директно в река Вит. Авариите във водопроводната мрежа са чести, големи са и загубите на вода.

С реализацията на проекта ще бъде изградена канализацията на четирите селища, като над 12 600 жители ще получат по-добро водоснабдяване, а 111 300 жители ще имат подобрено пречистване на отпадъчните води.

Ще бъдат изградени 76.2 км водопровод, 85.4 км битов канал, 2.3 км дъждовна канализация.

Физическото изпълнение на дейностите  по проекта е 30 месеца, а на целия проект – 36 месеца.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че над 51 пречиствателни станции в страната са изградени по ОП „Околна среда“ и вече работят. „Само като си представим какво е текло в българското море, в реките, в подпочвените води, какво е дишал българинът – въобще няма да се запитате защо сме били най-болната нация! Ще видите след година, като стане пречиствателната станция, защо е толкова важно това, което се прави”, обърна се премиерът към плевенчани.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...