Акценти
Начало / Общество / Преизбраха Янчо Андонов за председател на КНСБ в Плевен

Преизбраха Янчо Андонов за председател на КНСБ в Плевен

Отчетно-изборно събрание на регионалния съвет на КНСБ се проведе в Плевен днес, за събитието в града беше и председателят на Конфедерацията Пламен Димитров. Още преди началото на събранието стана ясно, че Янчо Андонов за пореден мандат е номиниран за ръководния пост в регион Плевен. Изборът по места на регионални съвети се прави от координационния съвет, който за пореден път избра Андонов за председател на регионалната структура.

Пред журналисти Пламен Димитров очерта и основните намерения на синдиката в настоящия мандат, като на първо място това са доходите. “Приоритет номер 1 за нас са доходите и така е било през целия мандат – за конфедерацията най-важното нещо си остават доходите на хората и с всички възможни стъпки, с изменения на закони, на Кодекса на труда и някои наредби ще търсим промяната на първичното разпределение на дохода в предприятията. Това е дълъг процес, но ние сме решени да го следваме”, беше категоричен президентът на КНСБ.

Като втора основна задача той подчерта работното време, което в 8-часовата му форма у нас е химера. Става въпрос за реалното работно време особено в малките частни предприятия. Според синдикатите трябва да бъдат променени някои нормативни документи така, че да не се злоупотребява с т.нар. сумирано изчисляване на работното време. Необходими са промени и по отношение на извънредния труд, с нормите и разценките.

Приоритет номер 3 е т.нар. незащитена заетост. Това са агенциите за временна работа, надомната работа, дистанционна работа. Тези агенции бяха легализирани от 1 януари тази година, но от синдиката обясниха, че въпреки че са законно работещи, те вече са създали редица проблеми в много европейски страни, не само у нас, на традиционната заетост. Това става, защото социалните и осигурителните права на нетрадиционно работещите е сериозен проблем. Все повече млади хора влизат в този режим на работа, но има много елементи, които трябва да бъдат изчистени и променени”.

От 2013 год. Конфедерацията на независимите синдикати в България започва две инициативи.

Още от 1 януари стартира дейността на синдикален фонд за гарантиране на адвокатска закрила и съдебно представителство на синдикалните членове във всички федерации по региони. Става въпрос за две хипотези. Първата е при незаконно уволнение на синдикален член, като делото се води безплатно за него чрез мрежа от доверени адвокати на КНСБ – над 100 души в страната. Втората е в случаите на неизплатени работни заплати. На този етап при тези два случая конфедерацията може да си позволи синдикалните членове в определен обем за първата година от около 1 000 дела да бъдат защитени. Фондът започва работа с 200 000 лв. синдикални пари, с които централата на конфедерацията захранва фонда.

Втората инициатива, която ще стартира вероятно през пролетта на следващата година и КНСБ все още проучва, е да има синдикална застраховка срещу безработица за членовете на конфедерацията. Това означава, че останалите без работа, освен обезщетение от бюрата по труда, ще могат да получават допълнително и финансова синдикална помощ. Предвижда се синдикалната застраховка да е безплатна на членовете на КНСБ. Амбицията е синдикалните членове, останали без работа, да получат поне две минимални възнаграждения по тази схема.

Общата амбиция на ръководството на конфедерацията е още през следващите месеци да има реална промяна, а синдикатът да се променя, да бъде по-ефективен, да бъде по-близко до хората, допълни Пламен Димитров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...