Акценти
Начало / Общество / Президентът към управляващите: Чуйте народа, както аз го чух

Президентът към управляващите: Чуйте народа, както аз го чух

Плевнелиев

Искам да се обърна към управляващите, към парламентарно представените сили и да ги помоля да чуят народа, както аз го чух. Моля ви, питайте го тоя народ! – така президентът Росен Плевнелиев отговори днес в Плевен на журналистически въпрос как ще коментира факта, че нито едно от неговите предложения за промени в Изборния кодекс не беше прието в пленарна зала.  Няма нищо страшно да направим референдум по важни за нацията теми, допълни още Плевнелиев и обясни, че към момента  не вижда желание за придвижване на внесената отдавна от него документация за стартиране на процедура за национален референдум.

Попитан дали ще наложи вето на новия Изборен кодекс, президентът обясни, че е обещал на българския народ да налага вето единствено с аргументи. „Първо в парламента  да си свършат работата и да си приемат закона. Междувременно в  президентството имаме експерти, правен съвет, ще направим  няколко важни срещи. Ще чуя много хора, ще формирам мнение и ще си кажа думата в рамките на конституционно установените срокове”, каза той.

Коментарът на Росен Плевнелиев за искането на партия „Атака” да бъде снет имунитета му беше следният: „Като президент аз уважавам институциите, законите и конституцията на тази държава. Надявам се и парламентарно представените политически сили да са прочели какво пише в конституцията. Докато аз съм президент, конституцията ще се спазва. Който иска  моя имунитет, да чете конституцията.  Като президент, аз ще коментирам тези теми оттук-нататък само когато компетентни институции са си сложили подписите под ясни  заключения”.

По думите на президента сме в началота на една много тежка предизборна кампания, в която очаква атаките към него да зачестят и да са все по-тежки. „За съжаление  по-голяма част от българските политици така си представят правенето на избори”, каза още Росен Плевнелиев.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...