Акценти
Начало / Политика / Президентът да не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор, настояват от партията на Кунева

Президентът да не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор, настояват от партията на Кунева

“Движение България на гражданите” разпространи позиция, в която остро протестира и не приема процедурата, по която протече изборът на нов главен прокурор. „Процедурата не даваше гаранции за запазване тайната на вота при упражняването му от членовете на Висшия съдебен съвет. Липсата на гаранции за тайната на вота и отделното гласуване на кандидатите по реда на тяхното номиниране, напълно опорочиха очакванията, включително и на европейските ни партньори, за прозрачна процедура, с участието на максимален брой кандидати, които да бъдат поставени при реална конкуренция“, се казва в позицията.

В развитието на събитията на заседанието на ВСС от “Движение България на гражданите” виждат потвърждение на съмненията им за задкулисна уговорка по назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор и личи „симулативна конкуренция и илюзорна прозрачност“.

В позицията се казва още: „Гласуването с нарастващо мнозинство за г-н Сотир Цацаров, включително и от членовете на ВСС, които първоначално бяха издигнали алтернативни кандидатури, отдаваме единствено на интервенцията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в съдебната система. Това е резултат от задкулисната договорка на членовете на ВСС, избрани по-рано тази година от коалицията “ГЕРБ, БСП и ДПС”. Повтори се негативният опит от избора на самите членове на ВСС, при който кандидатите на БСП и ДПС бяха избрани с гласовете и одобрението на ГЕРБ.

Проведената процедура не изясни по достатъчно категоричен начин и фактите, свързани със сделки от семейството на г-н Сотир Цацаров и навременното заплащане на дължимите данъци и такси. Вместо да бъдат изнесени конкретно и детайлно всички документи и обяснена фактологията и последователността на събитията, чухме неясни отговори. Беше потвърден и фактът, че г-н Сотир Цацаров неправомерно е получил и се е запознал с висящото дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България, Мирослава Тодорова.

Убедени сме, че по отношение на личност,  която ще упражнява огромната власт на главен прокурор на Република България през следващите седем години не следваше да има никакви съмнения за неговото законосъобразно поведение във всяка една ситуация. За съжаление, протеклата процедура по избор на г-н Сотир Цацаров не създава такава увереност. Заради това, призоваваме президента Росен Плевнелиев да упражни правомощията си и да не подписва указа за назначаването на нов главен прокурор“, е категоричното настояване на „Движение България на гражданите“.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...