Акценти
Начало / Общество / Представят реселешкия лучник на международно туристическо изложение

Представят реселешкия лучник на международно туристическо изложение

Прочутият местен специалитет „лучник” от село Реселец ще опитат български и чужди посетители на Десетото международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което се провежда във Велико Търново от днес до 20 април. По програма е предвидена и пресконференция на ръководството на Община Червен бряг, както и на ръководителя на проекта за развитие на туристическата атракция „Тектонски гребен Калето”.

В рамките на проекта е изградена туристическа инфраструктура и автономно осветление с фотоволтаични панели по екопътеките, свързващи уникалните природни забележителности „Тектонски гребен Калето” и природната забележителност „Реселешки кукли”. Те са част от дълъг карстов каньон, образуван преди 70 млн. год. в района на село Реселец, община Червен бряг. Причудливите скални фигури и образувания са образувани в каньона по долината на трите реки, преминаващи край селото и вливащи се в река Искър. Сладките води на една от тях – река Ръчене, определят уникалния, запомнящ се вкус на прочутия местен лук, от който се приготвя традиционният „лучник”.

Село Реселец, община Червен бряг е едно от най-населените села в Севрозападна България. Основният поминък е свързан с развитие на туризма и туристическите атракции, лов, риболов, развитие на местните занаяти, съхранение на местните обичай и традиции. По време на международното туристическо изложение във Велико Търново самодейци към читалището в селото ще пресъздадат един от запазените местни ритуали – „Водици”.  В Реселец се намира и непроучената късноантична и средновековна крепост „Калето”, която е пазител на прохода и пътя, свързваща Карпатите с Бяло море. Тези факти ще бъдат представени в 10-минутния рекламен филм „Ден сред феномените на село Реселец”, създаден в рамките на проекта.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...